Savetodavci u poljoprivredi iz cele Srbije imali edukaciju u Prokuplju

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- U organizaciji Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Prokuplju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, organizovana je edukacija savetodavaca PSS iz cele Srbije, između ostalog iz Leskovca, Kraljeva, Negotina, Zaječara, Kosovske Mitrovice, Niša, Kragujevca, Smedereva, Beograda.

  Direktor prokupačke PSS, Dejan Tonić, izjavio je da se u oblasti poljoprivrede svakodnevno uvode novine u cilju proizvodnje bezbedne i zdravstveno ispravne hrane.

  -U više od 80 zemalja sveta, sa svih kontinenata, u poljoprivrednoj proizvodnji počela je primena GlobalGAP standarda. Ovaj standard propisuje uslove proizvodnje, mehanizme inspekcije i sertifikaciju proizvoda, izjavio je Tonić i dodao da je zbog toga neophodna i stalna edukacija poljoprivrednih stručnjaka.

  Tokom boravka u Prokuplju, savetodavci su posetili voćnjake uglednog poljoprivrednog proizvođača Ivana Veljkovića u selu Grudaš.

  Pročitajte i…  Najlepši deo posla je kada se obilaze tek rođene bebe

  –Već 10 godina bavim se predavanjima vezanim za primenu GlobalGAP standarda u oblasti voćarstva, koji danas predstavljaju imperativ za kvalitet. Ovi standardi su prvenstveno stvoreni kako bi se potrošačima pružila informacija na koji način je proizveden određeni poljoprivredni proizvod. GlobalGAP detaljno prati proces proizvodnje gde se poštuju određena načela, kao što su briga o okolini, zdravlju životinja, vodi… Dalje, važna je higijena u rukovanju poljoprivrednim proizvodima, sigurnost zaposlenih u poljoprivredi, način postupanja sa radnicima tokom proizvodnje, izjavio je predavač Janoš Varga.

  Svi savetodavci koji su prisustvovali edukaciji, izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom predavanja.

  Naredno, treće predavanje, savetodavci će imati u Smederevu i Šapcu.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=472710


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...