seckala-je-ovo-voce-a-onda-otisla-na-kupanje:-2-dana-kasnije-probudila-se-u-jezivim-bolovima,-a-ovu-gresku-svako-moze-da-napravi

Mejkap umetnica Amber Prepčuk pretrpela je izuetno retko, ali i bolno stanje koje leti preti svakome. Zove se “margarita opekotine”, a vrlo je lako da se i vi opečete ako ne pazite.

Amber je, naime, bila na izletu na jezeru sa drugaricama. Rešila je da pred odlazak na kupanje spremi osveženje u vidu koktela, a za to su bile neophodne limete. Kako nije imala cediljku, iscedila ih je rukama, oprala ruke i otišla na plivanje.

Devojke su celog dana plivale, pile koktele i sunčale se, a onda, dva dana kasnije, Amber se probudila u jezivim bolovima.

Ruke su joj, kaže, bile prekrivene plikovima i opekotinama.

– Imala sam osećaj da mi se koža iznutra kuva. Svaki put kada bih mrdnula prst, koža bi mi pukla – kaže Amber.

Lekari su joj dijagnostikovali fitofotodermatitis koji se javlja usled hemijske reakcije koju podstiču limeta, koža i UV zraci.

After making a round of margaritas by the lake, Amber Prepchuk said the next day she woke up with blisters so severe a doctor told her they were first degree burns. https://t.co/xCq3Xi95zl pic.twitter.com/rITydgVQX4— World Health News (@WorldHealthNews) July 7, 2019

Narodski, fitofotodermatitis zove se “margarita opekotine”. Za njih ne postoji posebna terapija, niti bilo šta garantuje brz oporavak. Umesto toga, treba preduzeti preventivne mere u vidu nošenja rukavica ako pred izlazak na sunce sečete i cedite limun, limetu, celer ili peršun.

Amber će inače još mesecima, a verovatno i godinama, morati da izbegava bilo kakvo izlaganje UV zracima jer bi stanje moglo da joj se pogorša.