seks-skandal-trese-srbiju:-za-vas-seksting-ne-mora-niko-da-zna-ako-ga-koristite-na-ovaj-nacin

Razmena poruka eksplicitnog sadržaja postala je deo svakodnevne komunikacije i preti da trajno promeni prirodu seksualnih i emotivnih odnosa koje već sada „veoma ubrzava“ jer upoznavanje „korak po korak“ pretvara u direktno razotkrivanje.

O samim uticajima sekstinga se i dalje raspavlja i ocene idu između toga da li je on zaista neizbežna „posledica“ modernih tehnologija ili nešto što može i mora da se izbegne.

Davor ŠtefanekFoto: Instagram

Dok ta ocena ne stupi na scenu, treba imati na umu, pre svega zbog svoje privatnosti i bezbednosti, smernice bezbednog „seksualnog“ virtuelnog komuniciranja koje očigledno akteri ovog skandala naš olimpijac i poznati košarkaš ne znaju.

Prvo pravilo-ne pokazujte ko ste

Kako kaže prvo i osnovno pravilo, pre nego što pritisnete „send“, postarajte se da u poruci nema detalja koji vas mogu otkriti. To su pre svega vaše lice, ali i tetovaže, pirsinzi, belezi, pa čak i detalji iz vašeg životnog prostora koji mogu da dokažu da ste iza „kamere“ bili vi.

Izbegavanje pomenutih detalja je daleko bezbednija opcija i od naknadnog zamagljivanja svega što može da bude spona sa vama.

Nikola KalinićFoto: RAS Srbija

Oprezno sa „iCloud Photo Library“ ili „Google Photos“

„Ukrali su mi telefon pre šest meseci. Slika je stara nekoliko godina, izbrisao sam je još ranije iz telefona, ali je verovatno ostala na „Icloud-u“. Razmenjivao sam je sa tadašnjom devojkom, a sada ne mogu da verujem da to ljudi rade i da se šeruje na društvenim mrežama. Prijaviću ceo slučaj policiji“, objasnio je Davor Štefanek za „Blic“ i upravo se u njegovoj grešci krije sledeća važna smernica.

Kada koristite iCloud Photo Library ili Google Photos, vaše fotografije i video snimci automatski se sinhronizuju sa bibliotekom na oblaku, što znači da oni ne ostaju samo na vašem uređaju. Sinhronizovanje može da budekorisno u slučaju da izgubite telefon, ali u slučaju sekstinga donosi dodatni rizik.

Napomene radi, ova funkcija je 2014. olakšala posao hakerima da ukradu na stotine golišavih slika javnih ličnosti (greške koje su poznati pravili na iCloud- u bile su ulaz u njihovu intimu).

Ono što možete da učinite je da radite dvo-faktorsku potvrdu šifre gde god je to moguće, ali i da izbegavate upotrebu aplikacija zasnovanih na oblaku, a koje dozvoljavaju da se ulogujete sa korisničkim imenom i lozinkom sa bilo kog uređaja.

Takođe, možete da isključite sinhronizovanje. Primera radi, na ajfonu se to radi kroz koraka: Settings > Photos > iCloud Photo Library gde isključujete funkciju. Za Google Photos koraci su: Settings > Accounts > Accounts & Sync. Posle ovih koraka „uklonite“ nalog za koji ne želite sinhronizaciju.

Najbezbednije aplikacije

Postoje aplikacije koje su stručnjajci ocenili kao najbezbedniju odbranu od hakera. Na listi su Signal, Wire, Electronic Frontier Foundation i The Intercept.

Signal vam za logovanje traži telefonski broj koji može biti i lažan, a ima i opciju brisanja poruka posle određenog vremena.

Za korišćenje WhatsAppa savetuje se opreznost. Kad vam neko pošalje fotografiju preko ove aplikacije ona se automatski čuva na vašem kamera rolu, iOS-u i na Androidu. Funkciju je lako isključiti na iOS-u, ali je zato za Androidu komplikovanija procedura, zbog čega se smatra da je WhatsApp loš izbor.

Vredi pomenuti i Disckreet jer ova aplikacija za pristup porukama traži da i vi i vaš partner istovremeno ukucate šifru. Pored toga, šalje obaveštenja ukoliko druga strana napravi skrinšot iblokira njegov pristup aplikaciji na deset minuta (mana je što ne štiti od snimanja sadržaja ekrana).

Dozvoljava vam i da u bilo kom trenutku obrišete nalog i sve fajlov i sa vašeg i sa partnerovog naloga. (aplikacija košta 2,99 dolara i dostupan je samo za iOS).

Sprečite skrintšotove

To što ste se zaštitili od hakera ne znači da ste se zaštitili od osobe koju šaljete fotke, a koja može da izneveri vaše poverenje.

Postoji način i da se od toga osigurate i to tako što ćete imati uvid u njene aktivnosti, povezane sa vašim seksualnim porukama.

Snepčet je aplikacija sa nestajućim porukama koja obaveštava korisnike kad je neko snimio njihovu poruku uz pomoć opcije ugrađene u iOS 11 za snimanje sadržaja ekrana.

Privates! ima brojne ometače skrinšotovanja i bezbednosne mere, a tajni čet na Viberu vas obaveštava da li je neko skrinšotovao vašu poruku.

Dakle, pre seksetinga dobro se naoružajte ovim podacima. Neophodno je.