ŠIK KOPAONIK UPROPASTILI LOKALNI ŠERIFI

ŠIK KOPAONIK UPROPASTILI LOKALNI ŠERIFI

Nekadašnja kuršumlijska drvna industrija „ŠIK Kopaonik“ koja je imala preko 1.000 radnika sistematski je uništena i to zahvaljujući lokalnim moćnicima, koji su se na žalost od svega toga dobro ovajdii, tvrdi predsednik Grupe građana „Spasimo Kuršumliju, vreme je“ i predsednik u ostavci poverioca „ŠIK Kopaonika“ Nebojša Krstić.

-Noćna mora sa „ŠIK Kopaonika“ kreće 2010. godine kada je ova fabrika data u zakup „Simpo Šik“ preduzeću za jedan evro. To je omogućilo ovom preduzeću da podigne kredit od 25 miliona evra a garancija je bila kuršumlijska fabrika.  Značajan podatak je da je 2013. godine Nebojša Jović koji je bio pomoćnik  predsednika opštine postao i direktor direktorijuma „ŠIK Kopaonika“ a predsednik opštine Kuršumliaj Radoljub Vidić član Nadzornog odbora. Već 2015. godine na osnovu lažnih podataka koji su izneti u Privrednom sudu, kuršumlijska fabrika ide u stečaj, a Jović postaje predsednik Odbora poverioca “ŠIK Kopaonik“ ad, koji opet fabriku daje „SIMPO ŠIK“ i to bez saglasnosti svih poverioca- priča Krstić.

On dodaje da je najgore u svemu što je Jović kada je predao fabriku „zaboravio“ da prijavi potraživanja radnika , kao i dug za gradsko građevinsko zemljište od 83, 5 miliona dinara.

-Ali svoj dug, odnosno potraživanja nije zaboravio. Tako je Jović naplatio 747. 000 dinara i još 150. 000 dinara za poreze i doprinose. Ni radnicima nije prijavio da je fabrika u stečaju, pa su njihova potraživanja u međuvremenu zastarela- iznosi podatke koje ima Krstić.

Zatim su se bivši radnici organizovali i protestovali i čitavu situaciju predočili Aleksandru Vučiću, koji je preko Vlade Srbije prošle godine obećao pomoć.

-I zamislite, na lokalnom portalu predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić jednom izjavljuje kako je Vlada Republike Srbije dala 124 miliona dinara da se pomogne, a posle dva dana da su te apre izdvojene iz lokalnog budžeta na ime socijalne pomoći. Mi sada ne znamo ko je dao pare, ali ko god da je, one nisu otišle u ruke onih kojima su potrebne, već su deljene kome su stigli- dodaje naš sagovornik.

On smatra da je tako godinama unazad „ŠIK Kopaonik“ sistematski uništavan zarad ličnih interesa pojedinaca koji su na žalost na vlasti, a Kuršumlija je ostala bez najvećeg industrijskog giganta u svom kraju.

-Sve papire imam. Ukupno 10 kilograma paprira je dokumentacija kojom je do detalja pokazano kako se vršila namerna pljačka „ŠIK Kopaonika“- završava Krstić, koji kaže da nema nameru da stane dok sve ne istera na videlo.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić kaže da ga ne interesuje šta Krstić govori.

-Ne zanima me šta Nebojša kaže. Solidan je i njegov doprinos propasti “ŠIK Kopaonika”- kratko nam je u sms poruci napisao Vidić.

Nebojša Jović kaže da mu je savest mirna i da apsolutno ne snosi odgovornost za "ŠIK Kopaonik".

-Oni koji su ga prodali treba da se pitaju. Kada sam ja postao predsdnik, a to je bilo 2012. odnosno 2013. godine fabrika je već bila u stečaju. Moje potraživanje je priznao Privredni sud, a kada su vođeni razgovori sa nadležnima u republičkimorganima kao predstavnik radnika bila je prisutna računovođa koja je trebalo da prijavi ta potraživanja sudu. Odgovorno tvrdim da Vidić i ja mirno spavamo, jer nam je savest čista- rekao je Jović.

On dodaje da je za dug za gradsko- građevinsko zemljište sada prvi put čuo, a da je to i bilo nemoguće naplatiti jer je Vlada Republike Srbije donela poseban akt da ne može ništa prinudno da se naplati.

B.R.

              DAO SVOJU MAŠINU

Nebojša Krstić tvrdi da je u jednom trenutku, tačnije 2015. Godine bez naknade dao svoju mašinu kako ne bi nastali milionski gubici u fabrici. Tu inicijativu pokrenuo je lično predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, a Krstić prihvatio.

-Svoju mašinu sam dao na korišćenje, jer nisam želeo da fabrika propadne, kao što niko od nas nije to želeo, a oni su me samo iskoristili. I to nije važno, jer sam se borio za sve nas- kazao je Krstić.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...