„silovanje-nije-sredstvo“:-slavna-glumica-je-ogorcena-nacinom-na-koji-sansa-stark-postaje-jaka-zena

Četvrta epizoda serije Igra prestola emitovana je u nedelju i izazvala burne reakcije javnosti. Posebno se istakla izjava holivudske glumice Džesike Čestejn koja je uputila kritiku scenaristima jer koriste silovanje i mučenje lika Sanse Stark kao povod za jačanje i pozitivan razvoj njenog lika.

Sofi Tarner, koja glumi Sansu u seriji, igra ulogu “crnog Feniksa” u Diznijevom filmu X-Men, u kom glumi i Džesika.

Rape is not a tool to make a character stronger. A woman doesn’t need to be victimized in order to become a butterfly. The #littlebird was always a Phoenix. Her prevailing strength is solely because of her. And her alone.#GameOfThrones pic.twitter.com/TVIyt8LYxI— Jessica Chastain (@jes_chastain) May 7, 2019

– Silovanje nije sredstvo koje lik čini jačim. Žena ne treba da bude žrtva kako bi postala leptir. Mala ptica je oduvek bio feniks. Njegova preovlađujuća snaga se krije isključivo u njemu. I samo njemu – napisala je Džesika na Tviteru i jasno iskazala svoj stav.

Lik Sanse Stark je u prethodnim sezonama Igre prestola doživeo užasno mučenje od strane Džofrija, dva puta su je nasilno udavali, pa onda i silovali. U razgovoru sa Psetom u poslednjoj emitovanoj epizodi osvrću se na taj deo njenog života.

– Ništa od toga se ne bi desilo da si napustila Kraljevu luku sa mnom. Ni Maloprstić, ni Remzi, ništa od toga – rekao joj je Pseto aludirajući na teškoće koje je proživela.

Sansa ga je zatim stegla za ruku i rekla: “Bez Maloprstića, Remzija i ostalih, ja bih ceo život ostala mala ptica” (nadimak koji joj je Pseto nadenuo u prvim sezonama).

Ovih par rečenica koje su Sansa i Pseto razmenili izazvali su oštre kritike jer jasno impliciraju da je zbog silovanja izrasla u jaku ženu, što se naročito nije dopalo glumici Džesiki Čestejn, kao ni mnogim drugim korisnicima Tvitera.

as happy as i am with sansa’s development throughout this series, i do have a problem with the way the writers keep pushing the narrative that a character has to go through something like rape and abuse to grow and develop.— kins (@sansascstark) May 6, 2019

– Koliko god da sam srećna Sansinim razvojem kroz seriju, imam problem sa načinom na koji scenaristi uporno insistiraju da lik treba da preživi silovanje i zlostavljanje kako bi rastao i razvijao se – glasi još jedan od komentara.

Kako vi ovo komentarišete?