sin-mi-nije-imao-ni-godinu-dana-kad-sam-napravila-kobnu-fotografiju-dobro-sam-je-pogledala-i-zbog-ovog-detalja-sam-znala-da-moramo-hitno-u-bolnicu

To kaže Emili Smit (23) iz Velike Britanije, koja je, kao i svaka mama, svakodnevno pravila na desetine fotografija svog sina, Džeksona. Jednom prilikom zumirala mu je lice i tada videla sivu mrlju u sredini njegovog levog oka.

U tom trenutku, Džekson je imao 11 meseci a Emili, nakon što je primetila sliku, nije časila ni časa, već je sina odvela u bolnicu gde mu je dijagnostikovan retinoblastom, bolest kod koje se maligne ćelije formiraju u mrežnjači.

– Kad sam ga slikala, blic mi se automatski uključio jer sam ga fotografisala u mraku. Kad sam pogledala malo bolje sliku, videla sam tu sivu fleku i odmah potražila na internetu šta bi to moglo da bude. Kad sam videla da se tako zamagljene oči uglavnom vezuju za retinoblastom, odmah sam ga odvela kod lekara, koji je potvrdio moje sumnje – kaže Emili.

Džekson je danas 10 meseci u stabilnom stanjuFoto: Facebook

– Lekarka mi je rekla da za 16 godina svoje karijere nije videla tako brzu reakciju. Naša noćna mora je tad počela, ali Džekson je bio tako hrabar da nismo mogli da budemo ponosniji na njega. Operacija mu je spasila život, a posle je usledila hemioterapija. Posle šest hemioterapija, ispostavilo se da je kancer prestao da se širi i da je dečak bezbedan – kaže Emili.

Džekson nakon operacijeFoto: Facebook

Nažalost, svega pet meseci kasnije, Džeksonu se ponovo pojavio kancer.

– Srce mi se slomilo kad sam opet čula iste rečenice. Usledila je još jedna operacija i još šest hemioterapija – kaže Emili, dodajući i da Džekson u ovom trenutku u stabilnom stanju 10 meseci.

Džekson sa mamomFoto: Facebook

– Džekson je jedan predivan, hrabar i pametan dečko. Plašim se da nikad nećemo moći da se oslobodimo tog straha koga smo se nakupili, ali ne možemo da budemo ponosniji na našeg predivnog dečaka – zaključuju roditelji.