sinoc-sam-sat-i-po-vremena-bila-zaglavljena-u-tramvaju-kod-zeleznicke-stanice:-struja-je-nestala,-a-onda-je-pocela-da-nadire-voda-unutra

Ako imate imalo iskustva u saobraćaju po Beogradu, onda sigurno znate da i u situacijama kada neka mnogo blaža kiša od one sinoćne padne, automobili oko autobuske i železničke stanice prvi „zaplivaju“. E pa, sinoć zamalo da zapliva tramvaj zajedno sa mnom i još 30-ak duša.

Priznajem, nije mi bio najblistaviji momenat kada sam juče odlučila da ignorišem vremensku prognozu i krenem u šoping u tržni centar na Novom Beogradu jer je sniženje uveliko počelo, a meni treba novi kupaći, haljinice i ostale krpice. Dok sam čekala tramvaj na stanici kod Vuka, kiša je već počela jako da pada, ali ja sam računala da će sigurno da stane dok ja stignem i da će sve biti okej. Kao što već pretpostavljate, opasno sam se prevarila.

Mrak u tramvajuFoto: Privatna arhiva

Čim smo se spustili niz Nemanjinu i zaustavili kod Železničke stanice, vozač je izašao iz kabine i rekao da je struja isključena i da ne možemo dalje. Svi smo to mirno prihvatili, jer zaboga, navikli smo na vanredne situacije. Iako su svi putnici, uključujući malu decu, grupu turista iz Slovenije i nekoliko starijih gospođa iznenađujuće mirno posmatrali reku koja se formirala oko našeg tramvaja, nakon pola sata neki su počeli da negoduju. Izuli su obuću, zavrnuli nogavice i zamolili vozača da im otvori vrata kako bi izašli jer je u tramvaju već postalo zagušljivo, a kiša ne odustaje. Vozač je pristao, i to je bila loša odluka.

Vozač je otvorio vrata i to je bila velika greškaFoto: Privatna arhiva

Autobus koji je prolazio tik pored tramvaja zapljusnuo nas je i talas prljave vodurine okupao je jednu bakicu koja je ostatak naše „avanture“ provela bosa sa nogama u vazduhu.

Ova bakica je najgore prošlaFoto: Privatna arhiva

U narednih pola sata kiša je skoro stala, ali nivo vode oko nas se nije spuštao i nije bilo ni u najavi da će tramvaj uskoro da krene. Ipak, svi smo bili začuđujuće dobro raspoloženi iako je sve oko nas izgledalo kao da smo u Černobilju, a ne u Beogradu i verujem da bi tenzija bila mnogo veća da se sve ovo desilo na radni dan. Oni Slovenci su malo i zapevali, a ceo tramvaj je prasnuo u smeh kad je jedan dečko iz čista mira viknuo „ako sad pustim goluba, gledajte gde ćete“.

Nakon nekih 20-ak minuta, tačno sat i 20 minuta od nestanka struje, ustanovili smo da je napolju voda dovoljno otekla i da možemo da izađemo iz tramvaja. Vozač nas je uverio da struja neće sigurno skorije doći, pa sam se i ja zajedno sa ostalima po sitnoj kišici popela do Zelenog venca, naravno, odustala od šopinga i busem se vratila kući.

Trebalo je 20 minuta nakon što je kiša stala da voda otekne kako bismo izašli napoljeFoto: Privatna arhiva

Ko zna, možda me neka „viša sila“ kažnjava što trošim pare na krpice i planiram letovanje. Znam da nisam poštenjačina Noje, ali nisam vala ni ja toliko grešna, a ni niko od vas ko se sinoć našao u gradu, pa da zaslužimo ovaj veliki potop.

Ipak, iz ovog mog tragikomičnog iskustva može se izvući naravoučenije.

• Pratite vremensku prognozu i ostanite kod kuće ako ikako možete

• Nabavite gumene čizme i kišobran (nemam ni jedno ne drugo)

• Vozite se busevima i zaobiđite tramvaje i kritične zone poput Karađorđeve i Dorćola

Preostaje nam samo da izdržimo do 25. jer tad prognoziraju da će ovaj haos konačno da stane. A do tada, nek’ nam je sa srećom.

Poplave u Dunavskoj ulici snimak dronom