sir-amp-cokolada-nov-neodoljivi-par

Legenda kaže da je jedan arapski trgovac jednom prilikom zalihu mleka stavio u torbu napravljenu od ovčije kože i s torbom o ramenu ceo dan hodao kroz pustinju. Zbog vreline sunca i njegovih sporih, ritmičnih koraka mleko se u torbi usirilo, sir i surutka su se odvojili. Te noći trgovac je surutkom ugasio žeđ, a sirom utolio glad… Od tada do današnjih dana, preko Azije do Evrope i Amerike, paleta sireva se širila, ukusi su se menjali, prolazili su vekovi, ali su neke vrste ostale simboli hedonizma i luksuza.

Mnogo je sireva koji čine nezaobilaznu postavku svake selekcije koja pretenduje na prefinjenostFoto: profimedia / RAS Srbija

Gorgonzola, rokfor, kamamber, bri, pekorino, parmezan, stilton, grijer, halumi i još desetine drugih sireva čine nezaobilaznu postavku svake selekcije koja pretenduje na prefinjenost. Sir, vino i hleb su sveto trojstvo ishrane svakog Francuza, a uparivanje vina i sireva postalo je posebno umeće koje su retki poznavaoci uspeli da podignu na nivo umetnosti. Među njima su svakako članovi pet vekova starog Bratstva Svetog Igizona, zaštitnika sirara. Nedavno je njihov predsednik i majstor sira Rolan Bartelemi boravio u Srbiji i podelio s nama novitete iz mlečnog carstva.

Majstor sira Rolan Bartelemi kaže – Nije svejedno kakva se čokolada bira uz sirFoto: shutterstock / RAS Srbija

– Čokolada i sir su noviji par, ali se već zna da nije svejedno kakva se čokolada servira uz koji sir – otkrio nam je ovaj majstor sira. Oni koji bez vina ne mogu da zamisle zalogaj finog sira našli su se u čudu kada su čuli da čaj, kafa, topla čokolada, limunada i mineralna voda takođe mogu da budu pića koja sasvim lepo prate prefinjene ukuse sira.

EVO NAJBOLJIH KOMBINACIJA PO MAJSTORU SIRA

*Bela čokolada & ementaler

*Crna čokolada & kamamber, bri, rokfort

*Mlečna čokolada & ementaler, rikota, bri

*Čokolada s lešnicima & rikota, gauda

Branka Gajić za Blic ženu