slavne-dive-obozavaju-cipele-u-ovoj-boji,-a-nekada-su-samo-bogati-ljudi-nosili-takve:-mocne-i-uvek-u-centru-paznje!

Bio je to na neki način prigodan omaž, s obzirom da se ove godine obeležava 80 godina od objavljivanja od filma koji je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj kinematografiji.

A Prada nije jedini luksuzni brend koji je u fokus stavio obuću u crvenoj boji – isto su uradili Simon Roša i Viktorija Bekam.

Svi se sećamo crvenih cipelica Doroti u filmu “Čarobnjak iz Oza” Foto: Profimedia

Crvene cipele su kroz istoriju bile čest motiv u različitim predstavama, romanima, bajkama i filmovima, a čini se da su usko povezane sa ženskom seksualnošću i lepotom

Crvene cipele na Prada reviji Foto: Profimedia

Samer Brenan, autorka knjige “High Heel – an examination of footwear, femininity and transformation” , ističe: “Crveno ima nekoliko vrsti tabua koje povezujemo sa ženskom energijom, a da toga možda nismo ni svesni. U nekim kulturama crveno je neraskidivo povezano sa vatrom, pa dalje sa đavolom ili grehom. Setite se kako je Skarlet O’ Haru u “Prohujalo sa Vihorom” njen suprug naterao da obuče crvenu haljinu nakon što je flertovala sa drugim muškarcem. To je boja koja govori “stop”, ali vas takođe može zaustaviti i na neki dobar način. To je boja krvi i ponekad je povezanan sa nasiljem, ali i sa seksualnošću, mesičnim ciklusom, rađanjem… U drugim kulturama, na primer Indiji i Kini, crveno je boja sreće i boja za neveste”.

Kralj Luj XVIIFoto: Profimedia

Crvene cipele su takođe nekada bile statusni simbol – primera radi u Francuskoj je na samom početku 18. veka Kralj Luj XVII pozirao u cipelama sa crvenim đonom – i odredio da samo plemstvo može da ih nosi, a prisetimo se i crvene podloge koja je zaštitni znak Kristijan Lobutin cipela, a asociraju na bogatstvo onih koji ih nose.

Crvena potplata je zaštitni znak Kristijan Lobutin cipela Foto: Profimedia

Kroz veliki broj kultura i era, Brenanova akcentuje, crvena boja je povezivana za kraljevstvom i autoritetom:

“Mislim da ako crvene cipele mogu da nam kažu ponešto o moći, to je odakle ona dolazi i šta mislimo da nosi sa sobom. Moć ima veze sa stvaranjem i uništavanjem, i tim ko je u centru pažnje, slobodom izražavanja i ostvarivanja želja. I naravno radi se o resursima, jer su tokom većeg dela istorije ljudi koji su nosili crvene cipele bili oni koji su bili bogati.”

Scena iz kultnog britanskog filma iz 1948. “The Red Shoes”Foto: Profimedia

Njihova bogata, čak i značajna istorija, jeste oono što crvene cipele čini tako privlačnim i očaravajućim. To je boja koja sugeriše požudu, sreću, strast i magiju. One su i upozorenje: ovde leži opasnost. One su i razigranost: malo boje u sivom danu. One nas podsećaju na ruže, na paklenu vatru, na prokletsvo, na čipkano donje rublje, na srce, na jabuku koja opiju…

Crvene cipele mogu da budu provokativne ili moćne ili jednostavno prelele – idealan izbor obuće koji će uvek i svuda privući pažnju.

U našoj galeriji pogledajte kako crvene cipele nose slavne lepotice.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.