snezana-iz-beograda-je-videla-da-ima-117-kilograma-i-pala-u-ocaj:-„otisla-sam-sama-na-more-i-onda-mi-je-kliknulo-sta-da-radim“-–-evo-kako-je-skinula-51-kilogram

Ulaskom u pubertet počinje njena borba s kilogramima, ali i s mamom, koja i dan-danas, kako kaže, svoju ljubav pruža preko tanjira.

Neopisiv je osećaj kada pobedite sebe i svoje loše navike, kaže SnežanaFoto: Privatna arhiva

– Do trudnoća sam uglavnom varirala između 60 i 65 kilograma. A onda sam, uz dve male ćerke, postala kanta za smeće. Mic po mic, dogurala sam do 90 kg, pa skinula na 78, a onda sam doživela jak stres na koji nisam dovoljno obratila pažnju. On je doneo hipotireozu, a ona još kilograma. Stigla sam do 117, možda i koji kilogram više. Tada ni vagu nisam imala. Suknje i pantalone na lastiš nisu palile lampice upozorenja – seća se Snežana.

Život i, pre svega, bolest mlađe ćerke gurnuli su je u vrzino kolo stresova. Nastavila je da se, kako kaže, prežderava kad god je bila nervozna.

– Ti stresovi i ćerkina bolest iziskivali su psihoterapiju. Shvatila sam koliko je bitno da očuvam svoje psihofizičko zdravlje.

Po savetu lekara, da bi se malo odmakla od kuće i problema, u avgustu 2015. otišla je na more. Sama.

– Vratila sam se s mora s nekoliko kilograma manje i bogatija saznanjem o hrono ishrani. Posle nekoliko meseci mi je kliknulo u glavi i krenula sam. Počela sam baš u vreme novogodišnjih praznika, kada se najviše jede i pije, ali nisam poklekla. Nije mi bilo lako prvih dana, naročito što sam čitav svoj život sve frustracije i nervoze lečila hranom. Ali imala sam motiv i želju da istrajem. Nalivala sam se i mlakom vodom, i čajem i limunadama. Posle šest dana stomak se privikao na nov način ishrane.

* -51 kg

* Smršala je za 14 meseci

* Bila je na hrono ishrani

* Nije odustala zato što je želela da poboljša svoje zdravlje

* Najteže joj je bilo što se u periodu restrikcije ne jede voće

* Sada je ponosna, sigurnija u sebe, lepša…

* Najveća podrška bili su joj ćerke i prijatelji

Držala se pravila da se treba najesti, ali ne i prejesti. Instiktivno je od početka ograničila količinu hleba. Nije ga mesila, nego kupovala. Lagano je ulazila u rutinu i kilogrami su počeli da se tope.

– Prijatelji su počeli da primećuju promenu na meni, a ja sam sve više dobijala krila.

Nažalost, zdravstveno stanje njene kćerke počinje da se komplikuje i ona odlazi na lečenje. Protivno dotadašnjim navikama da se teši slatkišima i grickalicama, ovog puta Snežana je bila svesna da to ne donosi rešenje.

– Njoj sam bila potrebna zdrava i fizički spremna. Pridržavala sam se hrono ishrane, a nervozu, tugu i zabrinutost ublažavala sam beskrajnim šetnjama.

Snežana Marković (56), vaspitačica iz BeogradaFoto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Mesec po mesec, i kilogrami su nestajali. Za tačno 14 meseci od početka dijete Snežana je smršala 51 kilogram. Sad ima 69 kilograma i jedini problem joj je pun orman prevelike garderobe.

– Osim borbe s kilogramima, u isto vreme sam morala da se izborim i s ćerkinom bolešću. Bavljenje hrono ishranom i samom sobom mi je pomoglo da ne izludim tih meseci – iskrena je Snežana.

Od trenutka kada je smršala Snežana uspeva da održi svoju kilažu.

– Skidanje kilograma nije lako, ali još je teže da postignuto održite. Mnogi se ubrzo vrate na staro i javi se tzv. jo-jo efekat. Nema svrhe skidati kilograme ako se usput ne menja svest o značaju pravilne ishrane. Naravno, uz obaveznu fizičku aktivnost i pozitivan pogled na život.

Hrono ishrana sada je sastavni deo Snežaninog života.

– Svima koji se pravdaju raznim preprekama poručujem da ako nešto zaista hoćeš, onda to i možeš da ostvariš. Kad sam mogla ja, sa svim svojim problemima i nedaćama, može svako. Važni su rešenost, upornost i disciplina. I ne zaboravite, zdravlje je najvažnije i moramo da ga negujemo da nam što duže traje.

Primer Snežaninog jelovnika – razmak između obroka je od 4–5 sati

Doručak:

Hleb ili lepinje od speltinog, heljdinog i ražanog brašna, puter, ajvar, pečenica i obavezno dvaput nedeljno kaša od žitarica.

Ručak:

Meso ili riba s neskrobnim povrćem i dosta sveže salate.

Večera:

Čorbice od povrća, kuvana belanca ili pečene girice.

Snežana je svoju ispovest podelila za specijalan serijal “Blic Žene” – Vodič za zdraviji život “Ja i moji kilogrami”, a više o ovom izdanju pročitajte klikom OVDE.