sonja-i-andrija-su-ostvarili-svoje-snove,-a-na-tedxusce-konferenciji-ispricace-kako-je-do-toga-doslo

18.05.2019. 14:39

Sonja Lončar i Andrija Pavlović (LP Duo) su višestruko nagrađivani pijanisti, kompozitori i inovatori na polju savremene i elektronske muzike. Jedni su od pokretača internacionalnog, umetničko-naučnog projekta ,,Kvantna muzika” a takođe su i izumitelji novog zvuka hibridnog klavira. Elegancija klasike, sloboda džeza i snaga rokenrola su sinonimi za njihovu muziku. Nastupali su širom sveta u koncertnim dvoranama poput Carnegi Hall, Njujork, Kennedy Center, Vašington, NUS Singapore, Royal Danish Opera & Theater, Kopenhagen, itd. Ovaj duo komponuje muziku za pozorište, film, TV, a u okviru alter ega LP Elektro, stvaraju novu, retro-elektronsku muziku.

LP DUO Foto: Ivan Todorovski / Promo

Ovaj čudesni dvojac predstaviće se publici na TEDUšće konferenciji koja se održava 19. maja u bioskopu Cineplexx, od 11 časova, a mi smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa Sonjom i Andrijom.

Prvo što smo ih pitali je, prirodno, šta je uopšte kvantna muzika.

– Kvantna muzika je projekat nastao u saradnji sa kvantnim fizičarima sa univerziteta u Oksforda,  SiIngapuru i iz Danske. Ovaj projekat osim sto se bavi popularizacijom kvantne fizike kroz umetnost i muziku, zapravo se bavi jednim vaznim delom kvantnog sveta, a to je kvantna akustika. Naime, kvantni fizičari su uspeli da u laboratorijama usnime zvuk koji se desava u kvantnom svetu i uz pomoć inzenjera Dragana Novkovića, jednog od osnivača ovog projekta, mi smo te kvantne zvukove koji su izvan čujnog opsega pretvarali u čujni opsteg, manipulisali te zvukove i od toga pravili novu muziku, kvantnu muziku.  Kvantna muzika je usko povezana sa naukom zato što su osnovni zvukovi usnimljeni i nastali u kvantnim laboratorijama – objasnili su nam.

Sonja i Andrija inače sviraju na Hibridnom klaviru, potpuno drugačijem instrumentu.

– Zajedno sa inženjerima Darkom Lazovićem i Draganom Novkovićem kreirali smo novi instrument koji zovemo Hibridni klavir. To je zapravo mehanizam koji je moguce instalirati u bilo koji koncertni klavir ili pijanino. Mehanizam beleži pokrete dirki i pretvara ih u digitalni signal, tako da mi preko dirki akustičnog klavira mžzemo da sviramo bilo koji digitalni zvuk, svetlo, video. Na taj način akustični klavir povezujemo sa računarom i tako dobijamo neogranićene mogucnosti. To je potpuno novi svet za nas i na novom instrumentu pravimo novu muziku – objasnili su nam, dodajući i da su reakcije publike uvek sjajne, te da sa koncerta izlaze oduševljeni. Ukratko rečeno, muzika koju stvaraju Sonja i Andrija spaja klasičnu muziku sa popularnom kulturom.

Od avgusta LP Duo ima velike planove:

– Negde od avgusta krećemo na svetsku turneju, sviracemo u Italiji, Austriji, Francuskoj, Grčkoj, Japanu, Kolumbiji… Sa nama nosimo hibridne mehanizme i predstavićemo našu muziku na našem instrumentu. Na jesen će izaci i dva albuma za Universal Music Group, jedan album je za hibridne klavire, a drugi je naš alter ego projekat elektronske muzike koji se zove LP ELEKTRO – zaključuju.

I naravno, kakav bi razgovor ovo bio da ih nismo pitali i za muzičke preporuke za maj, a evo kako one glase:

1. Miami Horror – Sometimes

2. Roosevelt – Shadows

3. Vlada Divljan – Odnesi me

4. Daft Punk – Beyond

5. Terry Riley – In The Summer

6. Ryuichi Sakamoto – Blue

7. Unknown Mortal Orchestra – Hunnybee

8. Blende – Fake Love

9. Justice – Fire

10. Jamie Lidell – Multiply

I za kraj, ne zaboravite – Sonju i Andriju, ali još mnogo sjajnih govornika imaćete prilike da čujete 19. maja u okviru TEDUšće konferencije u bioskopu Cineplexx.