sonja-iz-pirota-i-zvanicno-pravi-najukusnije-pice-na-celom-svetu,-a-pre-tri-godine-desilo-se-nesto-sto-ni-u-snovima-nije-ocekivala!

Sa prvog takmičenja na koje je otišla kao pica-majstor Sonja (53) se vratila sa medaljom. Kolege iz Asocijacije ugostitelja i turističkih poslenika Niša dugo su je nagovarale da se prijavi na svetsko takmičenje koje se održavalo u Rumuniji, a njeno učešće je bilo pun pogodak! Dobila je diplomu za alternativnu picu, srebro za klasičnu picu i zlato za picu napravljenu od nepoznatih sastojaka koji su se nalazili u crnoj zatvorenoj kutiji.

Najlepše mirišu staroplaninske trave

– Imala sam sreće, dobila sam tri vrste sira, slaninu i italijansku šunku, beli luk, bosiljak i kukuruz šećerac. Ocenjuje se da li su svi sastojci upotrebljeni, kako se peče, kakav je odnos namirnica, kako je servirana pica – vatreno objašnjava Sonja od čega je kreirala svoju zlatnu medalju.

Od Italijana je naučila kako se testo vrti i bacaFoto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Ubeđena je da je žiri oduševilo to što je beli luk i bosiljak dodala tek kad je pica bila gotova. Srećna je zbog priznanja, ali je mislila da je njena najveća šansa u disciplini najoriginalniji ukus pice. Htela je da pred 300 pica-majstora iz 20 zemalja predstavi svoju kulinarsku kreaciju sa staroplaninskom jagnjetinom, patlidžanom i travkama sa Stare planine. Nema tog takmičenja s kojeg se nije vratila sa medaljom, a njene pice sa peglanom kobasicom i jagnjetinom delikatesi su koji se pamte ceo život.

Sonja nije kuvarica po obrazovanju, već je sve savladala uz muža Zorana koji je profesionalni kuvar. On je, priča Sonja, odrastao u Novom Beogradu, tinejdžer je bio u Nišu, a zreo čovek je postao u Pirotu. Radili su zajedno u Beogradu, a onda su se devedesetih vratili u Pirot.

Neponovljiv ukus daje kombinacija staroplaninske jagnjetine, pirotskog sira i planinskih travaFoto: Dušan Milenković / RAS Srbija

– Pirot nam je dao mogućnost da dobijemo najkvalitetnije namirnice. Čuveni su naš kačkavalj i jagnjetina. To nam mnogo znači i jako pažljivo biramo sve što stavljamo na pice. Mnogo smo radili na alternativnim ukusima i istraživali. Zoran izučava zdravu ishranu, pa zato danas imamo i picu od integralnog brašna, sa pirotskom peglanom kobasicom, ali i onu sa domaćim čvarcima.

Podržavaju me i proslavljeni kuvari

Dok iznosi nekoliko mirisnih, savršeno ispečenih pica, Sonja nam kaže da ljudi prvo jedu očima i da pica zato mora da izgleda lepo.

– Mora i lepo da miriše, a ukusom da iznenadi. Bio mi je jedan stranac koji je rekao da ne zna šta je do sada jeo jer su mu moje pice najlepše na svetu. A mnogo mi znači i što me podržavaju i proslavljeni kuvari Filip Ćirić i Stambol Geštamov, naši Piroćanci – milo joj je dok ih pominje.

Sonja koristi samo najkvalitetnije namirnice iz svog kraja, a pica sa peglanom kobasicom je pravi hitFoto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Stojanovići ne moraju da brinu jer i njihov sin plovi ugostiteljskim vodama. – Mušterije su nam vodiči, ono što oni traže za nas je zakon – kaže naša šampionka, a na pitanje kako se pravi najbolje testo za picu, bez mnogo dvoumljenja kaže da je to svako testo za slavsku pogaču.

– Samo mora da se razvuče tanko i da se peče na dnu vrele rerne – jedini je savet pica-majstorice, najbolje na svetu.

Pre tri godine Sonja je osvojila prva priznanja, a zatim su počela da stižu nova. Na Internacionalnom gastro-turističkom šampionatu u Nišu osvojila još tri zlata za Pirot. Tako su procenile sudije, sve sami Italijani.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.