spomen-obelezje-ruskim-bolnicarima-na-platou-doma-zdravlja

U znak zahvalnosti ruskom narodu na pruženoj pomoći za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine u Prokuplju, na platou ispred prokupačkog Doma zdravlja izgradiće se spomen-obeležje. Raniju odluku Gradskog veća, Skupština grada Prokuplja je potvrdila, pa će se po rečima nadležnih već narednih dana krenuti u proceduru pronalaženja idejnog rešenja i realizacije čitavog projekta.

Parking ispred Doma zdravlja, mesto gde će biti Spomen park, arhiva ljm

Nakon Spomen parka junacima Gvozdenog puka, ovo će biti drugo spomen obeležje za dve godine koje se gradi u Prokuplju, a nadležni odluku obrazlažu činjenicom da je ovo “dug ruskom narodu na velikoj i bratskoj pomoći tokom rata 1999. godine”.

Podizanjem ovog spomen-obeležja, Prokuplje bi se na najbolji mogući način odužilo ruskom narodu i ukazalo mu zahvalnost za zaštitu koju nam je pružio u jednom od najtežih perioda u našoj istoriji – rekao je predsednik gradske Skupštine Dejan Lazić.

On je podsetio da su Rusi ostali u Prokuplju do kraja bombardovanja i da je u situaciji stalnih vazdušnih napada, 40 lekara i medicinsko osoblje, 24 sata pružalo zdravstvene usluge i pomoć stanovništvu Topličkog okruga, te da su zbrinjavali i lečili ranjene i povređene građane od NATO projektila.

Lazić ističe da je formiran i Organizacioni odbor za izgradnju spomen-obeležja, koji će u narednom periodu usvojiti idejno rešenje i sprovesti javnu nabavku, ali i pratiti realizaciju čitavog projekta.