sportski-klubovi-nezadovoljni-raspodelom-gradskih-para-najavili-za-danas-protest-ispred-gradske-kuce

Kako bi ukazali na kako tvrde potpuno nepravednu i nelogičnu odluku kojom je podeljeno 17, 1 milion dinara budžetskih para po godišnjem planu finasiranja sportskih klubova u Prokuplju, predstavnici nekoliko klubova okupiće se na platou ispred zgrade Grada Prokuplja u danas od 15 sati. Pozivaju i ostale građane da im se pridruže, jer je kako tvrde, čak i u sportu došlo do političke podele, na klubove koji su bliski vlasti i one koje tretiraju kao „klubove drugog reda“.

Vanja Stojanović, jedan od organizatora protesta i predsednik FK Akademije 10, kaže da je klub koji vodi, očigledan primer „dvostrukih aršina i žrtva jer njegovi predstavnici nisu po meri aktuelne vlasti“.

Pojašnjava da se Akademija 10 takmiči u Okružnoj fudbalskoj ligi, da ima omladinske selekcije i da je nakon prvog dela prvenstva na 1. mestu i najozbiljniji kandidat za ulazak u „Zonu“ , a da je sagledana sa samo 100.000 dinara.

Ne ulazeći u to koliko su ostali klubovi i po kojim kriterijumima dobili para i gradske kase, mene samo zanima kako je Akademija, koja je u istom rangu sa još 2 kluba, Spartak i Kosovac dobila više nego duplo manje para od njih, koji su sagledani sa po 250.000 dinara. Uz to mi smo prvi na tabeli i imamo mlađe selekcije- ističe Stojanović.

Nelogičnosti u dodeli para ima i kod drugih klubova, pa je tako Klub malog fudbala Pokuplje, koji je pre 7 dana igrao četvrtfinale futsal Kupa Srbije i na prvom je mestu u prvenstvu, dobio 150.000 dinara, dok je KMF Dolap u istoj ligi na začelju tabele sagledan sa 200.000 dinara.

U međuvremenu, tokom jučerašnjeg dana rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Lea Mitrović je podnela otavku, ali niko iz gradske vlasti nije želeo zvanično da potvrdi informaciju, niti se Mitrovićeva javljala na telefon.

Ranije je iz Gradske uprave stigao odgovor da se novac klubovima dodeljuje na osnovu bodovnja komisije i da postoje tri faze, te da u prve dve odlučuje Odeljenje za društvene delatnosti čiji je do juče rukovodilac bila Mitrovićeva.

Formalnu ispunjenost svakog programa, usklađenost sa zakonom kao i provera da li su namenski utrošena sredstva predhodnih godina, proverava resorno Odeljenje i nakon toga daje mišljenje, po kome Komisija boduje i deli novac – kaže se između ostalog u odgovoru Službe.

Ostalo je nejasno kako je Odeljenje „previdelo“ niz nepravilnosti koje je kod sportskih klubova i Udruženja ustanovio Interni revoizor tokom kontrole, zbog čega je omogućeno da pojedini dobiju novac, iako ga po izveštaju revizora nisu baš „najjasnije“ potrošili u prethodnoj godini.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović ranije je kazao da nije u njegovoj nadležnosti da sankcioniše i proverava nenamensko trošenje para, a odgovornost prebacio na Gradsko pravobranilaštvo odakle nismo uspeli da dobijemo odgovor hoće li bilo kakva prijava biti podignuta protiv odgovornih lica.