srbiju-pogodio-toplotni-talas:-evo-kako-da-se-najbrze-rashladite

Uz dobro poznat savet da, ukoliko možete, izbegavate sunce kada je „najjače“ od 10 do 17 časova, imajte na umu da izbegavate ledenu vodu. Ne samo da će vas rashladiti već vam zbog nje, odnosno reakcije organizma, može postati još toplije.

Ne treba piti ni gazirana pića jer dodatno podstiču gubitak tečnosti.

Neko spas potražio na gradskim bazenima, radite li isto, oprezno na suncuFoto: dušan aničić / Tanjug/AP

Ali vam tuširanje može pomoći, ali samo ako se tuširate mlakom vodom. Ukoliko se kupate hladnom, trenutno ćete se rashladiti, a onda će vaše telo početi da se ubzano znoji.

Postoji i hrana koja vas može rashladiti, odnosno ugrejati. Tako treba sa jelovnika izbaciti usoljenju i začinjenu hranu, industrijske namirnice, brzu hranu, sir, jaja, i „tešku“ hranu u koju spada roštilj.

Sa druge strane, tokom ovih pakleno toplih dana znojenjem kada gubimo veliku količinu tečnost, odrežena hrana (kao i napici smiksani od sledećih namirnica) imaju hidrirajući efekat na organizam.

– Da biste dovoljno hidrirali organizam, pored biljnih čajeva i vode, potrebno je jesti hranu koja sadrži vodu. A da li je vaš organizam dovoljno hidriran, proverićete prema boji urina. Ako je ona svetložuta, na dobro ste putu, a ako je tamnija, obavezno pojačajte unos vode – kaže dr Slavica Stefanović, fizijatar i stručnjak za holističku i integrativnu medicinu. Ona nam otkriva i pet namirnica koje dobro snabdevaju telo vodom.

 Krastavac

Krastavac sadrži 96% vode, bogat je vitaminima A, C, K i magnezijumom. Ovo povrće pomaže u regulisanju unutrašnje temperature organizma i podstiče izbacivanje toksina.

 Ananas

Osim što hidrira, ananas sadrži enzim bromelain, koji pomaže u razgradnji proteina, olakšava varenje i sprečava nadutost.

1089_jabuka-sok-foto-PublicFoto: Shutterstock

 Jabuka

Jabuka srednje veličine ima oko 191 ml vode. Ona je odličan izvor antioksidanata, vlakana i kvercetina, biljnog pigmenta koji je poznat po protivupalnim svojstvima, zbog čega ima snažan uticaj na zdravlje.

 Spanać

Spanać, pored velike količine vode, bogat je i luteinom, kalijumom, vlaknima i folatom, koji je dobar za mozak. Takođe, jedna šolja spanaća sadrži 15% dnevne potrebe za vitaminom E.

 Lubenica

Lubenica ima 92% vode, a dobar je izvor kalijuma, vitamina A, B6 i C. Ovaj omiljeni letnji plod obiluje velikom količinom antioksidanta likopena, koji štiti od stresa.

Kako da rashladite kuću ili stan, a nemate klimu

Potrudite se da rashladite i prostoriju u kojoj boravite (ako nemate klima uređaj): držite spuštene roletne, neka što manje električnih aparata bude uključeno, povremeno na zglobove, čelo ili vrat stavite vrećice sa ledom, ispred ventilatora stavite posudu sa vodom što će dodatno smanjiti temperaturu.

Ako koristite klimu, imajte na umu da temperaturna razlika između unutrašnje i spoljašne sredine ne sme da bude velika.

Uz pomoć svih ovih saveta sigurno će vam biti hladnije tokom dana kada meterolozi najavljuju najvišu dnevnu temperatura od 33 do 36 stepeni, a u četvrtak i do 38 stepeni.