sreli-smo-vesnu-pecanac-u-gradskom-prevozu:-ovi-detalji-ce-vas-uveriti-da-dama-uvek-ostaje-dama

16.05.2019. 18:32

Čuvena Vesna Pećanac ime je koje gluma ne zaboravlja. Mi smo je danas sreli u gradskom prevozu i evo šta smo zabeležili.

Vesna Pećanac u filmu „Lepota poroka“ Foto: youtube

Vesna Pećanac koja je važila za jednu od najlepših glumica regiona, plenila je uvek damskim stilom. Odmerena, jednostavna, nenametljica.

Takva je i danas. U sivom mantilu, sa svesčicom u ruci, zanimljivom pa čak i mladalačkom frizurom (videćete uskoro detalj koji to pokazuje) izgledala je Vesna kao dama što je oduvek bila.

Vesna Pećaanc u sivom mantiluFoto: Jelena Milenković / RAS Srbija

Ljudi koji se izdvajaju talentom najčešće su veoma jednostavni, najčešće se ni ne trude da privuku pažnju. A Vesna koja je talenat ispoljava godinama na filmskom platnu, jeste takav čovek.

Repić u kosiFoto: Jelena Milenković / RAS Srbija

Vesna Pećanac rođena je pre 71 godinu u Ljubljani. Najveći deo karijere igrala je u Ateljeu 212, a na filmu i televiziji je veliki broj uloga.

Gledali smo je tako u „U ime naroda“, „Oriđinale“, „Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo“, „Tamnoj noći“…. Većina njenih uloga vezane su za ostvarenja njenog supruga, crnogorskog reditelja Živka Nikolića koji je preminuo 2001. i sa kojim je dobila dvojicu sinova.

Među njenim ulogama u Nikolićevim filmovima posebno se izdvaja ona u „Lepoti poroka“. U kultnom filmu glumila je nevernu ženu koju muž ubija maljem po glavi.

Epizodnom rolom uspela je da obeleži film. Vesna je 2000. prvi put izvela monodramu „O, kakav divan dan“ u svom matičnom pozorištu i igrala ju je više od hiljadu puta.

Iza scene doživela je prave tragedije. Za kratko vreme izgubila je supruga i roditelje. Pisalo se kasnije da ju je sin zlostavljao i da je završila u prihvatilištu za žrtve porodičnog nasilja, kao i da koristi usluge narodne kuhinje.

Ali dama uvek ostaje dama.