srpski-turisti-u-grckoj-su-u-potpunoj-panici:-prete-i-infekcije-i-zaraze,-a-ova-tri-koraka-mogu-da-sprece-mnogo-nevolja

11.07.2019. 15:12

Nakon što je severnu Grčku pogodilo snažno nevereme, u kojem je život izgubilo sedam osoba, ostalo je pitanje kako da se stanovništvo, ali i turisti u pogođenim područjima zaštite od zaraze koja preti.

Severnu Grčku pogodilo je snažno nevreme Foto: Tanjug/AP

Stravično nevreme ostavilo je deo Grčke bez struje, a svedoci kažu da pojedina mesta deluju kao prizori iz „biblijskih razaranja“. Telefonske i internet veze bile su u prekidu, a ljudi su potpuno uplašeni i zbunjeni. Pored svega toga, preti i zaraza koju možete da sprečite u par neophodnih koraka, savetuje Nada Macura, lekar i zvanični portparol Hitne pomoći.

– Osnovno je pranje ruku, što češće i što temeljnije. Čak i ukoliko nemate pristup flaširanoj vodi, iako je verovatno da imate, bolje je prati ruke čak i tehničkom vodom nego ih ne oprati uopšte, jer sapunica može da skine veliki deo bakterija i prljavština – savetuje Nada Macura.

Pored toga, važno je i po svaku cenu izbegavati pijenje česmovače.

– Obavezno, bez izuzetaka, pijte samo flaširanu vodu. Uz to, voće i povrće temeljno operite. Ako nemate ništa pri ruci, biće dobro i ako ih samo ostavite u čistoj vodi, ali ako možete da dođete do hipermangana, to je idealno rešenje. Napravite blag rastvor, neka boja bude nežno ružičasta, i ostavite voće i povrće da odstoji u tome. Posle toga biće bezbedno za konzumaciju – savetuje Nada Macura.

Uz ova tri koraka, kaže Nada, trebalo bi da budete bezbedni što se tiče mogućih zaraza i infekcija.