sta-nikako-ne-smete,-a-sta-morate-da-uradite-na-maturi-i-prijemnom?-verujte,-isplatilo-se

Pa da vam kažemo: „Ne čekajte pet do 12“. Moramo da budemo iskreni mi smo na pripremu prijemnog ispita za fakultet čekali tih „pet minuta“. Precizno, dve nedelje. Šta da radimo? Morali smo da obavimo matursku ekskurziju, pa pripremu za matursko veče, pa… bilo je to svega. I onda GONG! Samo nam je sevnulo pred očima: „TEST“.

„Okej, ovo je plan“, razmišljali smo. „Srpski jezik je gotov. Naučio se“.

Iskreno, kada je pred vama test iz predmeta koji učite 12 godina, onda je: „Ili ste učili ili niste svih tih godina“. I polako! Ako ste i propustili „koju lekciju“, može da se nadoknadi. Važno je da odvajate bitno od nebitnog, da savladate pravila sa razumevanjem i da što više vežbate.

Kada je u pitanju književnost, naravno, ne možete (sem ako prijemni ne pripremate mesecima) da iščitate svu lektiru, sve pesme i sve knjige koje je trebalo, ali isto tako, možete da se upoznate sa delom i radom pisaca što detaljnije. I čitajte, čitajte!

Internet prezentacije knjiga nikad neće bit isto što i knjiga u ruci. Nego, da pređemo na drugu oblast.

Druga je bila sociologija (jedna knjiga), a treća ustav i pravo (jedna knjiga). Ponovo, kada ste već učili gradivo, dovoljno je da ga utvrdite, da se podsetite i naučite još detalja (proširite literaturu).

Ako niste bili mnogo marljivi, da vam kažemo naš recept: mi učimo čitajući.

Mislite na uspeh koji ćete postići uspešnim polaganjem test: koncentrišite se na pozitivne stvariFoto: Robert Getel / RAS Srbija

Ja nikad nisam „ponavljala gardivo“ pred test, već bih to uradila na samom testu.

Ali kažu da to treba ranije uraditi- natenane.

Nećete pogrešiti ako prvo naučite osnovno, a zatim samo dodajete podatke. Kao da pravite piramidu znanja. Kada učite o teorijama, imajte na umu da najčešće jedna proizlazi iz druge pa je najbitnije da ih učite sa razumevanjem. Nađite vezu koja ih spaja.

Ima i gradiva sa mnogo brojki, datuma… Verujte da i tu pomaže učenje sa razumevanjem, a tu je i sledeći trik: brojeve povežite sa nečim vama prepoznatljivim, datumom rođenja, omiljenim brojem… napravite vezu između brojeva koje morate da zapamtite i biće mnogo lakše.

I naspavajte se! Kada ste odmorni, znaćete i ono što mislite da niste naučili. Logičnije ćete razmišljati. Brže zaključivati.

Suvišno je reći da ja nisam spavala (dugogodišnja boljka), pa ako ste i vi poput mene, uradite sledeće: na dan prijemnog, kraidte minute do samog testa i ne razmišljate o polaganju.

Izbegavajate kofein i slatkiše, samo pojačavaju nervozu. Ali obavezno doručkujte, nešto lagano, ali nešto što će vas zasititi.

I ne paničite! Trema ume da pokrene, drži vas koncentrisanim ali ne treba preterivati.

„Ne okrećite se, gledajte samo u papir, kamere vas snimaju“, ove reči u fakultetskoj sali umeju prilično da parališu, ali ih pobedite.

Mislite samo kako je to još jedan test, sa pitanjima na koje vi znate odgovor jer ste, pobogu, to već učili.

I lagano, pročitajte sva pitanja, odgovarajte na ona na koja sigurno znate odgovore, pa na ostala, od lakših ka težih.

Više puta pročitajte pitanja, i odgovore. I dobro razmišljajte, ima dovoljno vremena.

Žureći ja sam zaokružila netačan odgovor na pitanje na koje sam znala odgovor misleći da zaokružujem baš taj tačan odgovor, nema potrebe za tim.

Kada se sve završi, i kad prođe stre i nervoza (koju možete da smanjite na minimum), shvatićete koliko je test bio lak. I svakako nešto što ste mogli da položite.

Ključno: prijemni jeste šansa koju treba da zgrabite, ali ne smete da budete fataliste pa da mislite: „Sad ili nikad“.

Mnogo ćete se bolje osećati ako testu prilazite kao još jednoj, ali ne i jedinoj šansi.

Ista pravila važe i za polaganje male mature. Samo što tu stvari zbog vaših godina mogu da budu malo teže.

Ali svakako ne i nerešive. Koristite svaki dan do testa- bez tenzija i razmišljanja kako ću sve to naučiti.

Kada ste opušteni, videćete koliko je dan zapravo dug i šta se sve može naučiti.

Čitajte, zapisujte, vežbajte…

I verujte u sebe, ne postoji znanje koje je nedostižno. Trenirajte sebe i pomerajte sopstvene granice. Sutra znajte više nego danas.

I rasturite! Šta su matura i prijemni za vas…