sta-srbija-jede-dobro-pogledajte-kesice-farbe-za-jaja-pre-nego-sto-ih-kupite:-ako-vidite-neku-od-ovih-brojki,-ne-kupujte-ih-–-sadrze-opasne-stvari

Da krenemo od početka – kako odabrati pravo jaje?

Iako ćete u našim prodavnicama videti da se jaja klasifikuju prema veličini, pranju i čišćenju, kao i prema danu klasiranja. To znači da se lako može desiti da jaja II i III kvaliteta budu nutritivno kvalitetnija od jaja I klase, objašnjava za “Žena.rs” Miroslav Otašević, inženjer prehrambene tehnologije i jedan od idejnih tvoraca projekta “Šta jedem?”.

Sad kad smo to utvrdili, sigurno se pitate i koliko dugo možete da jedete jaja pripremljena za Uskrs?

Imajte na umu da prilikom kuvanja jaja ljuska može da bude oštećena usled termičkog dejstva i da se na ljuski mogu javiti mikropukotine i otvori, što može da ubrza kontaminaciju i razvoj mikroorganizama poput Salmonele. Da ne biste rizikovali, držite se pravila da tvrdo kuvano jaje ne sme da bude na sobnoj temperaturi duže od dva sata, a u frižideru ne sme da stoji duže od sedam dana. Ako poštujete ove dva saveta, svako zdravo jaje koje upotrebite za Uskrs, biće bezbedno.

KOJE SU FARBE OPASNE?

Farbe za jaja često sadrže opasna i štetna jedinjenja, pa je uvek bolji izbor da pokušate da ih ofarbate prirodnim metodama. Kada su jaja ofarbana prirodno, nema potrebe da brinete zbog prodiranja boje kroz ljusku. S druge strane, prodiranje sintetičke boje je druga priča, jer one često sadrže opasne i nezdrave materije.

Donosimo vam i spisak opasnih materija, pa ako ih pronađete na deklaraciji, bolje da tu farbu preskočite:

E102 – Tartrazin – Sintetička žuta boja, zabranjena u Norveškoj. Izaziva alergije, gušenja, osipe, hiperaktivnost kod dece.

E104 – Kvinolin – Sintetička žuta boja uzrokuje osip i hiperkativnost, ne koristi se u SAD.

E110 – Sunset/Oranž Žuta – Izaziva hiperaktivnost i stomačne tegobe.

E122 – Karmoisin, Azorubin – Hiperaktinost i zadržavanje vode u organizmu kod osoba alergičnih na Aspirin.

E124 – Ponceau 4R – Hiperaktivnost i uticaj na astmu. Zabranjena u SAD.

E 129 – Allura Crvena – Hiperaktivnost i alergijske reakcije. Zabranjena.