sta-srbija-jede?-jeste-li-primetili-da-su-srpkinje-sve-vise-i-vise?-to-nije-slucajno-–-razlog-je-zastrasujuc-i-lezi-u-ovoj-hrani

Srpkinje su na samom vrhu liste najviših žena sveta – ispred nas su samo Letonke, Holanđanke, Estonke i Čehinje. Tako, trenutna prosečna visina Srpkinja iznosi 167cm, dok je pre 100 godina ona iznosila nešto manje od 152cm, pri čemu se Srpkinje izdvajaju kao „najviše porasle“ pripadnice lepšeg pola u svetu u poslednjih 100 godina.

Kako je to moguće, i od čega su Srpkinje tačno tako naglo i dramatično porasle, pitali smo Miroslava Otaševića, inženjera prehrambene tehnologije i jednog od idejnih tvoraca projekta „Šta jedem?“.

– U poslednjih 10-20 godina nije se značajno promenio kvalitet života, a Srpkinje sigurno nisu stagnirale rastom u tom periodu, baš naprotiv, što pokazuje i statistika – kaže Miroslav Otašević.

Uzrok leži u hraniFoto: Profimedia

Ako je već tako, da li je hrana i u kojoj meri uticala na rast Srpkinja? Miroslav Otašević kaže da je to sigurno istina.

– Industrijski uzgoj životinja zahteva poseban tretman u cilju što bržeg napredovanja, rasta ili povećanja laktacije. Veliko je pitanje na koji način proizvođač stimuliše ove procese. Pored toga, u cilju smanjenja mogućnosti pojave i širenja bolesti, životinje gajene za potrebe prehrambene industrije su pod dejstvom mnogih farmakoloških preparata. Čak tri četvrtine svetske proizvodnje antibiotika završi na životinjskim farmama, a posledice toga na ljudsko zdravlje i hormonski status su velike – objašnjava Miroslav Otašević, dodajući u prilog tome i statistički podatak da su sedamdesetih godina prošlog veka krave u proseku davale 1500 litara godišnje, dok danas daju preko 8.000 litara na godišnjem nivou. Ta razlika u prinosu izazvana je hormonima i antibioticima i sigurno i tu dobrim delom leži tajna Srpkinja koje ubrzano rastu.

Uz sve to, treba uzeti u obzir da su industrijski gajene životinje pod konstantnim stresom. Uzroci su brojni, između ostalog i mali životni prostor, prerano odvajanje mlade jedinke od majke, neprirodno okruženje. Sve to dovodi do lučenja specifične grupe hormona, koji su takođe pogodovali našem naglom rastu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

– Kulturološki posmatrano, naše podneblje je tradicionalno opredeljeno za trpezu na kojoj su namirnice životinjskog porekla, pritom je domaću proizvodnju zamenilla industrijska, čiji je prvenstveni cilj prirast sirovine – zaključuje Miroslav. Dakle, uz ovakvu ishranu, punu antibiotika i hormona, Srpkinje su osuđene da budu sve više i više. Dokle ćemo da rastemo, ostaje da vidimo.