sta-srbija-jede:-na-pijacama-posle-poplava-ovo-povrce-zaobilazite,-a-evo-i-jedinog-nacina-da-se-zastitite-od-zaraze

Odgovor na to pitanje potražili smo od Miroslava Otaševića, inženjera prehrambene tehnologije i jednog od idejnih tvoraca projekta „Šta jedem?“.

Voće i povrće zahvaćeno poplavama može biti uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko je baštu zahvatila poplava, voće i povrće može biti kontaminirano fekalnim bakterijama, kao što su Escherichia Coli i Shigella, parazitima poput Cryptosporidium i Gardia, virusom Hepatitis-a A, kao i hemijskim kontaminatima: benzinom, motornim uljem, raznim hemijskim rastvaračima i industrijskim zagađivačima. Evo kako je najbolje da pokušate da smanjite mogućnost zagađenog voća i povrća.

Činjenice:

– Ukoliko je bašta isključivo izložena kišnici (nije poplavljena izlivanjem reka ili kanalizacije), plodovi su sasvim bezbedni.

– Kontaminacija podrazumeva zagađenje voća i povrća patogenim mikroorganizmima (virusi, bakterije) ili toskičnim hemijskim jedinjenjima, usled izlivanja rečnih ili kanalizacionih tokova.

– U rekama se nalaze mnoga toksična industrijska jedinjenja (usled ulivanja otpadnih voda) koja značajno mogu ugroziti zdravlje. Pored toga, fekalne vode mogu izazvati dizenteriju (Šigela), crevne i urinarne bolesti (Ešerihija koli), žuticu (Hepatitis A) i parazitske bolesti.

– Dužina (vreme) kontakta ploda i otpadnih voda nije od presudnog značaja. Kontakt može biti minimalan, sa malom količinom vode, da bi plod bio ozbiljno kontaminiran.

– Pranjem kontaminiranog voća i povrća se može ukloniti najveći deo mikroorganizama, ali neuklonjeni (zaostali) deo može biti dovoljan da izazove zdravstveni problem.

– Kuvanjem povrća se mogu eliminisati (uništiti temperaturom) patogeni mikroorganizmi, ali se ne mogu eliminisati termostabilna industrijska hemijska jedinjenja.

KAKO SE ZAŠTITITI OD BOLESTI?

– Kupujte voće i povrće od poznatih proizvođača iz područja koja nisu bila ugrožena poplavama.

– Ukoliko ne poznajete poreklo, izbegavajte kupovinu lisnatog povrća. Takvo kontaminirano povrće je nemoguće efikasno i do kraja oprati (skrivena mesta, nabori).

– Bezbedniji ste ukoliko je povrće korenasto (pod zemljom). Ako je ubrano posle više od 30 dana nakon poplave manje su šanse da ugrozite zdravlje.

– Ukoliko želite da izbegnete mogućnost zaraze – konzumirajte oljušteno, prokuvano povrće. 

– Posvetite pažnju pranju.

– Nemojte rizikovati pravljenjem bilo kakvih rastvora za potapanje voća i povrća. Lakše je odabrati pravog prodavca.

Dakle, ovih dana pri kupovini namirnica pripazite na sledeće stvari: Izbor prodavca, kvalitetno pranje, ljuštenje, kuvanje kako bi se smanjila mogućnost ugrožavanja zdravlja (ako postoji verovatnoća da je reč o voću i povrću iz poplavljenih područja).