sta-srbija-jede-postoji-jedna-stvar-koja-zaista-cisti-organizam-i-izbacuje-sve-toksine-iz-tela:-kosta-100-dinara-i-evo-gde-da-je-nadjete

Šta je zapravo pektin i gde se nalazi, pitali smo Miroslava Otaševića, inženjera prehrambene tehnologije i jednog od idejnih tvoraca projekta “Šta jedem?”. 

Pektin je ono što se nalazi u zidovima samih ćelija i između zidova tih ćelija spajajući ih i čineći taj njihov spoj kompaktnim.

Pektin je dobio ime po grčkoj reči „pektikos“ što znači „čvrst“, „zgusnut“. Najviše ga ima u voću, povrću, mahunarkama i orašastim plodovima. Pektinska vlakna se rastvaraju u vodi i upijaju je. Rastvori pektina teže da se pretvore u gel i zato se pektin upotrebljava kao želirajuće sredstvo. Zbog te svoje konzistencije u obliku gela, pektin se dodaje pojedinim proizvodima kao zgušnjivač. Na primer dodaje se džemovima, marmeladama. 

Pektina najviše ima u korama citrusa, u kori pomorandže, limuna, grejpfruta, u kruškama i jabukama. Zatim u dunji, trežnji, šljivi, koprivi, šargarepi. U kori citrusa se može nalaziti i do 30-35 procenata, a u pulpi jabuke do 20 procenata. Jabuka, kao najpristupačnija se smatra najboljim izvorom pektina, naročito ako se ne ljušti jer ga u kori ima najviše. Kore citrusa ipak nisu za jelo, ali ima lepih recepata gde se one mogu iskoristiti i to u potpunosti. Kao najbolju preporuku za unos pektina, predlažemo jabuku i krušku, voće koje je uvek dostupno, a ovih dana na pijacama i u radnjama košta oko 100 dinara po kilogramu.

Jabuke i kruškeFoto: Profimedia

Koje su potvrđene zdravstvene prednosti pektina?

Ako imate dijareju – pektin pomaže u očšvšćavanju stolice, a ako imate zatvor – pektin pomaže u omekšavanju stolice. Dakle sasvim sigurno pomaže u regulaciji stolice sa aspekta konzistencije, odnosno čvrstoće bilo da je reč o dijareji ili konstipaciji i opstipaciji. 

Pektin stimuliše oslobađanje GLP-1 hormona, hormona koji smanjuje glad i pomaže u gubitku težine. Kada unosite pektin duže ste siti. 

Još jedna prednost pektina je ta što vezivanjem za žučne kiseline u tankom crevu smanjuje nivo LDL holesterola i ukupnog holesterola.

Pektin takođe snižava gornji (sistolni) pritisak i u izvesnoj meri blokira nastajanje krvnih ugrušaka, koji su faktor rizika za mnoge bolesti.

Poslednjih godina se mnogo govori o zdravlju creva i povezanošću crevne mikroflore sa zdravljem nervnog sistema, duševnim zdravljem, kardiovaskularnim zdravljem i sa zdravljem uopšte. U održavanju crevne mikroflore PRObiotici imaju veoma važnu ulogu.

Napomenućemo kratko: PRObiotici su one „dobre“ bakterije koje se nalaze u našim crevima i štite nas. PREbiotici su hrana za PRObiotike. To su vlakna kojima se PRObiotici hrane i zahvaljujući kojima opstaju u crevima.

Pektin deluje kao PREbiotik. Povećava broj dobrih bakterija u crevima, unapređuje crevnu mikrofloru, pomaže da se razvija baš ona koja nam treba. Čak i nus-produkti pektina imaju svoju ulogu u debelom crevu. Ti pektinski nusprodukti blokiraju rast štetnih bakterija debelog creva i stimulišu rast zdravih. Očigledno da ljudskom organizmu prijaju pektinska vlakna kada je reč o varenju i crevnoj mikroflori. Još jedan pozitivan aspekt, kada su u pitanju pektin i organi za varenje, jeste taj što pektin sprečava refluks želudačne kiseline i povraćanje. Dakle, ako imate gorušicu možda je voće i povrće sa visokim sadržajem pektina jedno od rešenja.

Pektin kao makromolekul ima jednu jako dobru osobinu, a to je da kao može da uvuče u sebe druge manje molekule i na taj način nam pomogne da ih izbacimo iz sebe. Pektin bukvalno radi u našem organizmu „čišćenje“. Mnogi od nas žive u zagađenim gradskim sredinama – oko nas su čestice metala, zatim molekuli raznih otrovnih jedinjenja, koje mi putem vazduha, vode i hrane možemo da unesemo u organizam. Kada ih unesemo u organizam, proces izbacivanja nije baš tako jednostavan, bilo da je reč o teškim metalima ili nekom nezdravom jedinjenju koje može da nam naruši zdravlje. Vršena su mnoga istraživanja koja su dokazala da pektin pozitivno utiče na izbacivanje viška olova u organizmu, kao i ostalih teških metala. On jednostavno „proguta“ metale u organizmu koji su višak, koji nemaju svoje mesto, koji su u organizam dospeli greškom i na nepravilan način. Kada ih „proguta“, metali će biti izbačeni zajedno sa pektinom, redovnim putem.