steze-vas-u-grudima-prilikom-aktivnosti?-ako-se-bol-siri-levo-i-desno-od-grudne-kosti,-a-prolazi-kada-se-umirite,-rec-je-o-ovom-stanju!

Bol se ponekad širi levo ili desno od grudne kosti. Difuzan je i širok od jednog do dva dlana. Nekada može da se širi i u vrat, donju vilicu, oba ramena, mada češće u levu unutrašnju stranu nadlaktice i podlaktice. Nekada može da bude zahvaćena i desna ruka, kao i leđni deo među lopaticama. Ukoliko je simptomatologija ovakva, u 90 odsto slučajeva radi se o angini pektoris.

Prof. dr
Petar Otašević, internista kardiologFoto: Privatna arhiva

– Ova bolest uzrokovana je suženjima na krvnim sudovima koji ishranjuju srce, koja sprečavaju dotok veće količine krvi u srčani mišić u situacijama kada je srcu to potrebno, kao što je to slučaj kada se bolesnik bavi fizičkom aktivnošću i kada srce troši više energije – objašnjava prof. dr Petar Otašević, načelnik Odeljenja kardiologije na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

Ukoliko bolesnik ima ove tegobe, savetuje se da se javi lekaru koji će dati odgovarajuće lekove i uraditi dodatne preglede, test fizičkim opterećenjem i koronarografiju kako bi se utvrdio tačan stepen suženja krvnih sudova koji ishranjuju srce i posledična opasnost od infarkta miokarda ili drugih komplikacija.

– Treba napomenuti da je angina pektoris koja se javlja u miru posebno opasno oboljenje i da zapravo predstavlja predinfarktno stanje. Bolesnici s takvim tegobama treba hitno da se jave u dežurnu službu – upozorava doktor Otašević.

Pacijenti se najčešće
prvo žale na oticanje nogu i na zamor pri naporuFoto: Profimedia

Šta je srčana slabost

Srčana slabost predstavlja stanje u kome srce ne može da ispumpa dovoljno krvi kako bi podmirilo potrebe organizma, naročito tokom napora.

– Lošu toleranciju napora uzrokovanu srčanim problemima treba posmatrati u odnosu na zamor uzrokovan drugim razlozima. Stoga je kod ovih bolesnika potrebno uraditi dodatne pretrage kako bi se isključili anemija, plućne bolesti i problem sa štitnom žlezdom – kaže prof. dr Petar Otašević.

Pacijenti sa srčanom slabošću, objašnjava naš sagovornik, obično se prvo žale na zamor pri naporu i oticanje nogu.

– Srčana slabost je najčešće uzrokovana oslabljenom snagom pumpanja srca koja je posledica prethodnog infarkta, bolesti samog srčanog mišića ili bolestima srčanih zalistaka – navodi doktor.

Ovo stanje, ističe naš sagovornik, veoma je ozbiljno i po smrtnosti se može porediti sa većinom malignih oboljenja.

– Na sreću, danas raspolažemo velikim brojem lekova koji mogu usporiti razvoj bolesti i smanjiti smrtnost, te je stoga neophodno što pre kontaktirati s lekarom da bi se započela odgovarajuća terapija – savetuje doktor Otašević.