U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  BLACE- U Narodnom muzeju Toplice, sinoć su nesvakidašnje veče poezije za sve Prokupčane priredili pesnici, dobitnici nagrade „Drainac“. Ljubitelji pisane reči, po prvi put su imali priliku da na jednom mestu vide i čuju značajna imena srpske književnosti, koja su ovenčana brojnim nagradama, ali i nagradom „Drainac“.

  -Bilo je pravo uživanje slušati poeziju pesnika, koje prvenstveno pamtimo po tome što su već dolazili u naš grad, kako bi primili nagradu sa imenom velikog topličkog, ali i srpskog pesnika Rada Drainca. Zaista je bilo divno ponovo se sresti sa ovim ljudima i uživati u njihovim starim, ali i nekim novim stihovima, rekla je Prokupčanka, koja je redovni posetilac književnih večeri, koje organizuju ustanove kulture u našem gradu.
  Na večeri pod nazivom „Pesnici Drainčevih susreta“, nastupili su ovogodišnji dobitnik nagrade „Drainac“ Milosav Tešić, ali i nekadašnji dobitnici ove prestižne nagrade koju dodeljuje Grad Prokuplje. Među njima su bili Radomir Andrić, Božidar Šujuca, Ivan Negrišorac, Miljurko Vukadinović, Bratislav Milanović, Živorad Nedeljković, Miloš Janković, Vlasta Mladenović, Andrej Jelić Mariokov, Edvin Sugarev, Hristo Petreski i dramski umetnik Vico Dardić.

  Pročitajte i…  Otvorena Spomen-soba Rada Drainca


  Po završetku ovog veličansvenog književnog susreta, pesnici i publika iz Muzeja preselili su se u Dom kulture, gde je program nastavljen predstavom, koja je takođe održana u znak obeležavanja dva velika jubileja, 50. godina „Drainčevih susreta“ i 120-godišnjici od rođenja velikog Drainca.


  Na sceni prokupačkog pozorišta odigrana je predstava „Aprilski kašalj nad poezijom“, po tekstu Srđana Živkovića, a u režiji Gorana Cvetkovića. I ovde je publika, kao nebrojeno puta do sada, uživala, a kao dokaz tome bili su aplauzi kojima je nagradila aktere predstave. Pravi užitak, igrajući vešto i sigurno na sceni, publici su doneli glumci, Predrag Kotur u ulozi Rada Drainca, Stefan Uroš Tešić kao Ivo Andrić i Jasmina Stojiljković kao bolničarka Dara.
  Pored brojnih Prokupčana, programu, koji je održan u okviru književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“, prisustvovala je i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.

  Pročitajte i…  Žitorađa: Obaveštenje o prekidima u isporuci struje

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471111