sumahera-u-parizu-lece-maticnim-celijama:-evo-kako-taj-tretman-izgleda,-a-radi-se-i-u-srbiji

13.09.2019. 22:03

Višestruki svetski prvak u Formuli 1 Mihael Šumaher u ponedeljak je stigao u parisku bolnicu „Žorž Pompidu”. On je u poslednje vreme često u ovoj zdravstvenoj ustanovi, leči se pod lažnim imenom, a tamo je, kako prenose strani mediji, podvrgnut tretmanu matičnim ćelijama za lečenje bolesti srca.

Višestruki svetski prvak u formuli 1 Mihael Šumaher podvrgnut je tretmanu matičnim ćelijama za lečenje bolesti srca Foto: Profimedia

Mihael Šumaher je idol mnogima i svi se nadaju da će ova terapija uticati na to da se on uskoro ipak oporavi jer regenerativna medicina ima mogućnost da obnovi strukture i funkcije oštećenih tkiva i organa.

Sada kada ceo svet priča o tome treba da znate da Srbija ne zaostaje mnogo za najrazvijenijim evropskim zdravstvenim sistemima u primeni matičnih ćelija, pre svega u tradicionalnoj, konvencionalnoj transplantaciji, najčešće kod obolelih od različitih vrsta leukemije, a u poslednjih petnaestak godina i u drugim oblastima medicine, pa i u kardiologiji.

Revolucija u terapiji srčanog udara

Upravo je regeneracija srčanog mišića uz pomoć matičnih ćelija cilj lekara sa Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. Naime, lekari ove ustanove, s akademikom prof. dr Belom Balintom na čelu, planiraju da implementacijom matičnih ćelija srca sačuvaju miokard nakon srčanog udara.

Za početak, na „Dedinju“ je počela primena nove metode, afereze C – reaktivnog proteina (CRP), kojom se prečišćavanjem krvi ublažavaju posledice infarkta, a nastavak ove tehnike biće primena matičnih ćelija. Kako su objasnili stručnjaci sa Instituta – što je površina ožiljnog tkiva manja, a sačuvana je upravo aferezom CRP-a, to je uspeh za implementaciju matičnih ćelija i za regeneraciju srčanog mišića veći.

U planu je da se na Institutu “Dedinje” započne implementacija matičnih ćelija u srčani deo mišića, koji je stradao usled infarkta, što će ubrzati oporavak pacijentaFoto: Profimedia

Matičnim ćelijama čuvaćemo miokard

– Afereza CRP –a obezbeđuje veće preživljavanje i smanjenje ranih i kasnih komplikacija koje su uzrokovane srčanim udarom – objašnjava akademik Bela Balint, koji je vodio proceduru afereze CRP-a, i najavljuje nastavak ove tehnike koji se odnosi na implementaciju matičnih ćelija srca, a sve u cilju da se nakon srčanog udara sačuva miokard.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.