svaki-dan-saznamo-nesto-novo-evo-zasto-u-dobrom-kaficu-uz-kafu-uvek-dobijemo-i-casu-vode

27.08.2019. 09:55

Na našu veliku sreću, poslednjih godina su ugostiteljski objekti u kojima se služi sveža mlevena kafa ponovo u trendu. No, da bi užitak u punom ukusu ovog magičnog crnog napitka bio maksimalan, važno je da konobar zna svoj posao, odnosno da je od stare garde svojih kolega naučio osnovna pravila kako se poslužuje kafa.

Uživanje Foto: Shutterstock

Znate na koje tipove konobara mislimo – one koji vam se obavezno, nakon bogatog ručka, obrate u trećem licu i pitaju: “Da li bi gospođica nakon dezerta, za kraj, možda želela i jednu sveže mlevenu kafu?”. Pa, ko može da odoli ovako očaravajuće sročenoj ponudi?

Ti kelneri s belim ubrusom preko ruke (koji se stručno naziva “hangla”) ne samo da znaju da rade svoj posao, već ga obavljaju bez greške. I, sve ih je više, čak i u običnim kafićima.

Sve je bez greške Foto: Shutterstock

 No, ono što je najvažnije, dobre konobare i konobarice ama baš nikada ne morate da šest puta moljakate da vam uz šolju domaće kafe – obavezno poslužene uz kolačić ili keksić – donesu i čašu obične vode. Oni znaju da se to mora, a mi smo saznali i zašto.

Verovali ili ne, ta voda nije tu samo da bi nam ugasila žeđ, već ima svoju višu, gastronomsku svrhu.

Čaša vode uz kafu je obavezna Foto: Shutterstock

Naime, da bismo nakon ručka u potpunosti uživali u savršenstvu arome prvog gutljaja sveže mlevene kafe, važno je da najpre pročistimo svoja nepca od ukusa hrane koju smo pre toga pojeli.

A upravo to dobar konobar zna – da se vrhunski ugođaj u mirisu i ukusu kafe najbolje postiže tako što ćemo sve tragove onoga što smo tokom dana pojeli sprati čistom, negaziranom vodom.

Zato im se uvek posebno zahvalite i nazdravite im čašom vode, jer oni zaista znaju šta valja i šta je najbolje za nas, prave kafopije. Naravno, ne zaboravite ni bakšiš.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.