SVAKOG JE MOGUĆE PRIPITOMITI, SAMO JE VAŽAN PRISTUP

SVAKOG JE MOGUĆE PRIPITOMITI, SAMO JE VAŽAN PRISTUP

Mihajlo Milović (27) iz Prokuplja jedini je sokolar u Toplici, a među retkima na jugu Srbije. Sokolarstvo je krenuo da se bavi još u petom razredu, kao dečak i do danas to je postala njegova velika ljubav.

-Tada mi je pokojni Gile Cakić doneo pticu i pokazao mi kako da je obučim. Od tog trenutka sokolarstvo je postalo moj hobi i velika opsesija. Ubrzo sam postao i član Sokolarskog društva Srbije- priseća se Mihajlo.

On dodaje da su mu na početku golubari donosili ptice. On ih obučava i kada dođe period mitarenja, pusta ih u prirodu. Do sada su kroz njegove ruke prošle sve ptice grabljivice koje postoje na našem području.

-Orao mišar je najlakši za obuku kada ste početnik. Ipak, za nedelju dana naučim svaku pticu da odleti , vrati se i sleti na rukavicu. Ono što je najvažnije je da se dobro izmeri težina ptice, kako bi njome moglo da se ovlada- deli svoju tajnu sa nama naš sagovornik.

On dodaje da je na ovim prostorima najbolje loviti sa jastrebom kokošarem i kobcem ptičarom, kada se ide po brdovitom terenu. Za ravnicu su neprevaziđeni sokolovi, jer oni love u letu.

-Nikada duže od, da kažemo kalendarske godine, nisam držao jednu pticu grabljivicu. One su ipak za život u prirodi ne šteta bi bila da ih zauvek zatvaramo. Prosto, kao i ljudi vole slobodu i svoju prirodnu sredinu. Ipak svako se može pripitomiti, samo treba naći pravi način da se to učini- naučio je on u ovim godinama iskustva.

Kaže da je najveće zadovoljstvo gledati snažnu, divlju pticu kako krstari nebom i taj osećaj sklada sa okruženjem, a istovremene moći i veličine, ništa ne može da dočara sem kada se uživo posmatra taj prizor.

B.R.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...