sve-o-bolesti-koja-je-zamalo-zamalo-ubila-cuvenu-holivudsku-glumicu-dolazi-bez-najave-a-moze-da-bude-fatalna

Popularna Deneris Targarjen iz „Igre prestola“ je u autorskom tekstu u „Njujorkeru“ ispričala da joj je prva aneurizma pukla 2011. godine dok je bila u teretani, a da su 2013. lekari otkrili novu aneurizmu koja je bila na ivici pucanja. Prva operacija nije bila uspešna, pa je usledio drugi hiruški zahvat.

Glumica je pobedila zdravstvene problemeFoto: Profimedia

„Aneurizma se najčešće leči, odnosno uklanja agresivno- operacijom. Druga metoda lečenja je ugradnja stenta na mesto aneurizme“, objašnjava dr Bumbaširević koja dodaje da se pored „fiksiranja vrata proširenja, odnosno izbacivanja iz cirkulacije“ kojim se spečava pucanje, ova bolest leči i određenim lekovima.

Šta je aneurizma?

Zbog učestalosti ove bolesti često ćete čuti reč „aneurizma“. O kakvoj bolesti je zapravo reč?

„U pitanju je proširenje krvnog suda koje je najčešće urođeno, ali može biti izazvano i arteriosklerozom kao i određenim gljivičnim infekcijama“, dodaje naša sagovornica.

Na listi uzročnika su i infekcije sifilisom, aortitis, odnosno upala aorte i određena trauma. Osobenost ove bolesti je, kako navodi profesorka, to što je retko ne najavljuju simptomi.

„Nekada oboljenje mogu da otkriju specifične, lokalizovane glavobolje koje se uvek javljaju na istom mestu. Zbog njene asimptomatske prirode preporučuju se redovni pregledi kako bi se utvrdilo ima li ili nema aneurizme. Posebna opreznost se preporučuje osoba u čijim porodicama postoji istorija ove bolesti“, objašnjava doktorka.

Snimak aneurizme pod skeneromFoto: Profimedia

Na spisku retkih simptoma su i pojava duplih slika, spuštena obrva jednog oka i poremećaj mimike lica, bol iza ili iznad oka, razlika u veličini zenica, dok se kao najveći faktor rizika izdvaja povišeni krvni pritisak koji može da izazove oštećenje krvnih sudova.

I pored toga što lekari napominju da su redovne kontrole neophodne, veliki broj ljudi zanemaruje brigu o zdravlju pa reaguje u poslednjem momentu- nakon pucanja aneurizme koje može da bude smrtonosno.

Šta kad aneurizma pukne?

„Pucanje aneurizme najavljuju jake glavobolje praćene mučninama i gubitkom svesti, bol i kočenje vrata. U pitanju je jedno od najozbiljnijih cerebralnih oboljenja“, napominje profesorka.

Uspešnost preventivnih operacija veća je od operacija koje se izvode nakon pucanja jer se nikad ne zna kako će mozak reagovati.

U najvećem broju slučajeva posle jednog krvarenja (nekad posle nekoliko dana, a nekad posle nekoliko nedelja, meseci, čak i godina) sledi drugo.

„Posledica pucanja aneurizme zavise od toga na kome mestu se javila. U zavisnosti od toga da li je njome ugrožena određena funkcija, komanda u mozgu, razlikuje se i stopa invaliditeta. Često se javljaju psihičke promene u ponašanju pacijenata, u smislu da on postaje nervozniji, razdražljiviji, anksiozniji“, napominje profesorka.

Briga o zdravlju i lečenje hipertenzije treba da budu prvi na listi preventivnih metoda. Pa kada se bolest otkrije na vreme i ukloni operacijom, smanjuje se ne samo stopa smrtnosti već i rizik od pojave nove aneurizme.

Zableženi su slučajevi da je 20 godina nakon hiruškog zahvata došlo do malih aneurizmatskih proširenja koji ne zahtevaju intervenciju već samo praćenje.