sve-trudnice-treba-da-znaju-za-novu-promenu-u-zakonu:-evo-kako-ce-se-obracunavati-zarada-tokom-bolovanja

23.04.2019. 13:02

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji je usvojen početkom aprila, doneo je mnogo dobrih rešenja. Novina je redovan skrining pregled i sto odsto zarada za roditelje teško obolele dece, a izabrani lekar moći će da otvori bolovanje do 60 dana, umesto dosadašnjih 30.

Trudničko bolovanje ne ulazi u prosek za obračun naknade zarade za vreme porodiljskog prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom Foto: Profimedia

To su sve dobre vesti, ali u ovom zakonu postoji i jedno rešenje koje trudnice stavlja u nezavidan položaj.

Buduće mame pre otvaranja trudničkog bolovanja moraće da rade 12 meseci u kontinuitetu kako bi za vreme bolovanja primale pun iznos naknade zarade. Dosad je bilo dovoljno da buduće majke u radnom odnosu budu tri meseca jer se za taj period uzimao prosek.

– To znači da se plata trudnice koja je bila zaposlena svega tri meseca izračunava tako što se njenoj zaradi dodaje devet meseci minimalne zarade i onda se taj iznos deli na 12 meseci. Tako, na primer, trudnica čija je plata iznosila 30.000 dinara i koja je otvorila bolovanje tri meseca po zasnivanju radnog odnosa, mesečno će dobijati 21.100 dinara do porođaja – objašnjava Tatjana Macura, narodna poslanica i predstavnica inicijative „Mame su zakon“.

Ta mama će kasnije na porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta primati još manje, jer trudničko bolovanje ne ulazi u prosek za obračun naknade zarade za vreme porodiljskog prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, koji je stupio na snagu prošle godine.

Iako je cilj ovih mera bio da se smanje zloupotrebe, one će svakako oštetiti pojedine mame kojima i te kako treba podrška ako hoćemo ozbiljnije da se bavimo natalitetom.