svet-zali-zbog-odlaska-cuvenog-glumca:-ovu-zenu-voleo-je-50-godina-bila-je-to-ljubav-za-sva-vremena

Rutger Hauer u filmu „Blind fury“Foto: Profimedia

Dočekala nas je sinoć vest da je holandski glumac Rutger Hauer preminuo u 75. godini. Njegov agent, Stiv Kenis, saopštio je da je Hauer umro 19. jula u svom domu u Holandiji, preneo je AP.

Društvene mreže su ubrzo nakon ove vesti preplavile objave u čast Rutgera Hauera, najpoznatijeg po ulozi ubistvenog androida u filmu „Blejd raner“.

Oglasile su i poznata glumačka imena, poput reditelja Đilerma del Tora koji je na Tviteru napisao: strastven, genijalan, harizmatičan glumac koji je na film donosio istinu, moć, lepotu. Moji omiljeni su: „Flesh + Blood“, „Eureka“, „The Hitcher“, „Blade Runner“, „Ladyhawke“ i „Blind Fury“.

Briljantni Hauer koji je sedamdesetih igrajući u filmovima Pola Verhoevena stekao popularnost u Holandiji, a zatim i u Holivudu, ulogama u filmovima A i B produkcije, ostaće upamćen i po „Noćnim sokolovima“ u kojima je kadar delio sa Silvesterom Staloneom, ali i po „Bekstvu iz Sobibora“. Ta rola donela mu je 1988. Zlatni globus.

Holanđanin kojeg smo poslednjih godina gledali u „True Blood“ i „Batman Begins“, iza scene je pet godina bio veran jednoj ženi, supruzi Ineke ten Kejt.

Rutger Hauer i Ineke ten Kejt Foto: Profimedia

Njih dvoje venčali su se pre 34 godine, a upoznali su pre pola veka, 1968. dok je Rutger nakon odlaska iz umetničke škole, radio sa glumačkom trupom u Holandiji.

Vezu su ozvaničili dve decenije nakon prvog susreta. Glumac i slikarka i vajarka dobili su ćerku Ejšu koja je poput oca krenula stazom glumačke profesije.

Ineke i Rutger imali su veliku ljubav, zaštićenu od skandala i pogleda javnosti, a Hauer se, dok nije „bio na filmu“, bavio humanitranim radom, vodio je borbu protiv side i pomogao trudnicama i deci.

Takođe, njegova velika strast bila je borba za zaštitu životne okoline.