svi-pogresno-nanose-sprej-za-suncanje-godinama:-greska-koju-svi-prave,-a-zbog-koje-je-vase-zdravlje-u-opasnosti

28.07.2019. 10:40

Koristite li sprejeve sa zaštitnim faktorom kao zaštitu od štetnih sunčevih zraka? Važno je znati kako ih pravilno nanositi da bi zaštita zaista delovala.

Sprej za sunčanje Foto: Profimedia

Većina ljudi sprej za sunčanje ne nanosi u dovoljnoj količini, a da bi nas stvarno zaštitio potrebna je veća količina. Sprej treba na kožu naneti obilno, sve dok ne postane vidljiv na površini kože. Nakon toga ga treba, utrljati, a preporučuje se da se nanosi više puta dnevno jer se zbog sunca više znojimo. 

Sprej je potrebno nanositi po licu ili telu oko šest sekundi, da bi zaštita bila adekvatna. Tako ćete, na primer, za samo dve, tri sekunde nanošenjem spreja sa faktorom 30, dobiti zaštitu od 15, objasnio je dermatolog dr. Raman Madan. Isto tako, preporučuje se i kombinovanje spreja, koji je mnogima najpraktičniji za upotrebu na plaži, i manje praktičnog ali delotvornog losiona. 

Losion nanesite kod kuće pre izlaska na sunce, a na plaži tu zaštitu obnovite sa sprejem, i to na svakih dva sata. 

Kada je reč o zaštiti lica, sprej za sunčanje nikada ne nanosite tako da ga nanosite direktno na lice kako biste izbegli udisanje njegovih čestica. Sprej obilno nanesite na dlanove, a onda ga utrljajte na lice.