svi-roditelji-u-srbiji-moraju-da-vide-ovaj-udzbenik:-ako-ste-papreno-platili-komplete-za-skolu,-dobro-ih-prelistajte-i-videcete-ovu-gresku

31.08.2019. 08:47

Svake nove školske godine ponavlja se ista priča. Ni ova nije izuzetak – vidite li grešku u udžbeniku za drugi razred?

Udžbenik sa greškom Foto: Twitter

Bliži se početak nove školske godine, deca uveliko strahuju a roditelji su najveći strah u vidu ispražnjenog novčanika već pregrmeli. Već smo preračunali da roditelju u Srbiji treba najmanje 30.000 dinara da dete pošalje u školu koliko-toliko spremno, a najveći deo novca odlazi na udžbenike.

A čega to ima u udžbenicima pa koštaju kao da su od suvog zlata? Podsetimo, najjeftiniji je komplet za prvake koji košta 8.000 dinara, a za više razrede cena skače.

Pomislili biste možda da mora da su makar kvalitetno urađeni kada već toliko koštaju, ali jedan primer sa Tvitera to demantuje.

Koliko je 1×4? Sudeći po ovom papreno skupom udžbeniku, odgovor je 5.

Radi se o udžbeniku za drugi razred osnovne škole, i iako je očito da je u pitanju štamparska greška, nedopustivo je da se tako nešto nađe u udžbeniku koji deci pruža osnove za dalje usvajanje gradiva.

Ovo, nažalost, nije usamljeni slučaj. Svake godine društvene mreže obiđe neki sličan primer domaćih udžbenika. Nekada su školske knjige bile štivo kome može da se veruje, a nažalost, već dugo su roditelji prinuđeni da pomno listaju udžbenike kako bi uočili sve eventualne greške i ukazali na njih deci, ali i izdavačima. Deca će, nadamo se, usvojiti ispravke, a izdavači, vidi se, nimalo ne mare za to što generacije dece uče pogrešnim stvarima.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.