svi-trube-o-tome-da-je-idealno-zapoceti-dan-casom-tople-vode,-a-nas-nutricionista-objasnjava-kako-stvari-zaista-stoje-i-ovo-nismo-ocekivali!

11.06.2019. 07:11

Ovih dana Internetom kruži jednostavan savet za koji kažu da ima brojne benefite, a reč je o tome da dan valja započeti čašom toplom vode, pre nego što u svoj organizam unesete bilo šta drugo…

Da li topla voda na prazan stomak zaista ima neke benefite? Foto: Profimedia

No, kakve temperature tačno voda treba da bude i da li je ovo zaista istina ili samo još jedan u nizu popularnih mitova – upitali smo našu nutricionistkinju.

„Ispijanje same tople vode nema mnogo većih benefita poredivši sa ispijanjem vode sobne temperature. Ako vam više prija topla, to je u redu, važno je nadoknaditi tečnost nakon sna, odnosno višečasovnog neuzimanja vode. Pojedinci mogu primetiti da im topla voda pomaže više nego hladna u smislu olakšavanja probave, te ukoliko imate problema sa otežanim pražnjenjem topla voda može biti rešenje“, objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, i odgovara nam na pitanje šta tačno znači topla voda.

„U idealnim uslovima to je prokuvana, te do određene tačke ohlađena, voda. Međutim u današnjem dobu opšte žurbe i nedostatka vremena u redu je da se poslužimo vodom sa česme (iz bojlera- pod pretpostavkom da ga „pravilno“ održavamo, te da nema opasnosti od prelaska kamenca i drugih neželjenih materija u samu vodu)“, kaže naša sagovornica.

Olajdžija ističe i da ono što je zapravo delotvorno i korisno jeste ujutru popiti toplu vodu, ali sa dodatkom limuna!

Voda sa limunom je najbolja stvar koju ujutru možete popitiFoto: Profimedia

„Najbolje je početi dan mlakom vodom sa limunom – mlakom,a ne vrućom, zato što je vitamin C veoma labilan i na 60 C se gubi. Dovoljno je svega par kapi limuna, nema potrebe da cedite ceo limun, a tolika kiselina može napraviti i neprijatnost na prazan stomak“, zaključuje ona.