svi-u-srbiji-vec-dva-dana-raspravljaju-koja-je-razlika-izmedju-bake-i-babe.-a-onda-je-jedan-post-sve-objasnio

11.04.2019. 17:29

Jedna od najvećih enigmi na društvenim mrežama trenutno je – zašto i kada se upotrebljava odrednica baka, a kad baba? Kulturološki je usađeno da kad želimo da uvredimo neku stariju osobu ženskog pola oslovljavamo je babom uz namršten izraz lica, a muškog dedom ili babuskerom – deduskarom. Baka je najčešće iz milošte, mada postoje i druge teorije zašto je nekad baka, a nekad baba.

Baba ili baka Foto: Screenshot / Facebook

Pitanje – da li su baba i baka isto, objasnila je Snežana Aleksić kroz sledeće teorije.

– Baba je majka jednog od tvojih roditelja koja živi na selu. Baka je takođe majka jednog od tvojih roditelja koja živi u gradu, najčešće u zgradi.

– Baba nosi maramu, a baka nosi frizuru.

– Kada malo odrasteš kod babe su apsolutni kralj, vladar kuće, štale i dvorišta, dok kod bake moraš da poštujes kućni red.

– Baka te vodi u muzičku, a baba te uči seljačke pesme.

– Baku boli glava kad dođe s posla, pa mora da legne, a babu nikad nište ne boli.

– Kad si bolestan baka ti da limunadu bez šećera i pozove kućnog prijatelja doktora, a baba te masira rakijom, kolje pevca, pravi supu, šalje dedu u varoš da ti kupi ptičijeg mleka, ako zatreba.

– Baka pije kafu sa drugaricama, dok ti čitaš knjigu u drugoj sobi, a baba pije kafu sa jetrvama, a ti logično piješ sa njima belu kafu.

– Baka ti čita bajke pred spaavanje, a baba ti priča najlepše priče koje izmišlja i izgovara Oče naš iznad tvog kreveta.

– Baba ima mnogo ikona, a baka umetničke slike.

Da li i kod vas postoji razlika između babe i bake kao u ovom slučaju ili je sve to isto?