svi-znate-da-su-simptomi-depresije-bezrazlozan-plac-i-nedostatak-volje,-ali-ovi-simptomi-zvone-ne-uzbunu

– Kada postoji problem i kada primetite da se već duže vreme ne ponašate uobičajeno, potražite stručnu pomoć. Uvek je bolje doći ranije, u početnoj fazi problema, jer je ishod terapije tada izvesniji. Važno je istaći da je rad s psihoterapeutom obuhvatniji i složeniji, dok će vas psiholog posavetovati i proces je kraći – naglašava Vesna Cicivas, i navodi 10 znakova depresije zbog kojih bi trebalo da se obratite stručnjacima.

Vesna
Cicivas, psihoterapeutFoto: Privatna arhiva

BEZVOLJNI STE

Ako primetite da nemate volju za rad ni za komunikaciju sa ljudima u dužem vremenskom periodu iako za to ne postoji poseban razlog; ako je u vašem životu sve u redu, a vi ipak osećate znatan nedostatak energije i volje, što pre potražite pomoć. Kada primetite da vam se ne radi ništa, da ne želite da izađete iz kuće i da izbegavate ljude, to je znak depresije.

NEMATE APETIT ILI SE PREJEDATE

Psiholog vam je potreban ako duže vreme (oko mesec dana) imate slab apetit ili preterano jedete. I anoreksično i bulimično ponašanje ukazuje na psihički problem i uglavnom je znak depresije.

NERVOZNI STE BEZ VIDLJIVOG RAZLOGA

Jaka napetost i nervoza bez vidljivog razloga, kao i strahovi koji nisu realni, na primer, strah od ulaska u autobus, strah od zatvorenog prostora, strah u masi i slično. Obavezno se javite psihologu jer je problem napetosti dostigao ključnu tačku i potisnut je u nesvesno.

IMATE VRTOGLAVICE I GUŠENJA

Vrtoglavica, osećaj gušenja, pritisak u grudima, česta trnjenja ruku, nogu i slično. U ovom slučaju radi se o psihosomatici, što znači da je telo preuzelo psihički problem i tako reaguje. Naravno, prvo treba da obavite pregled i isključite organsku bolest.

PLAČE VAM SE BEZ RAZLOGA

Tuga i plačljivost bez realnih razloga. Ako vas nije ostavio voljeni, ili vam nije nestao kućni ljubimac ili se ništa ružno nije dogodilo a vi ipak stalno tugujete i plačete, treba da se obratite za pomoć.

PATITE OD NESANICE
Foto: Profimedia

Nesanica ili česta buđenja u toku noći, kao i uznemirenost tokom spavanja ukazuju na to da vas nešto muči na dubljem nivou i da ste nešto potisnuli u nesvesni deo psihe.

NE MOŽETE DA PREBOLITE GUBITAK BLISKE OSOBE

Intenzivna patnja koja traje duže od šest meseci ako ste preživeli neki gubitak (bliske osobe, posla…). Svi gubici su teški i zahtevaju rad sa psihoterapeutom ili psihologom.

KONFUZNI STE, DEKONCENTRISANI I ZABORAVNI

Konfuzni ste, nemate koncentraciju ili gubite pamćenje. Ovakvi problemi ukazuju ili na depresiju ili na organski problem mentalnog funkcionisanja. U prvom slučaju potražite psihologa ili psihoterapeuta, u drugom slučaju vam je potreban neurolog.

NIŠTA VAM VIŠE NEMA SMISAO

Osećate se izgubljeno, ne vidite smisao života i ne znate šta biste sa sobom dalje. Ovi problemi se javljaju kao zastoj i kriza u pojedinim fazama. Može da bude i kriza srednjih godina, ali i neuroza.

SVE VAM JE NEKAKO MRTVO

Imate osećaj da ste u braku ili vezi izgubili stvarni kontakt, sve vam se čini nekako mrtvo. Ili je previše svađa i konflikata a ne možete o tome da pričate sa partnerom. Ako osećate da su vam se deca otuđila ili su u zastoju, potražite stručnu pomoć. Kod svakog partnerskog problema važno je brzo reagovati i što pre potražiti pomoć. Hronične probleme je teško rešavati.