TRADICIJA: SEČENJA BADNJAKA UJEDINJUJE SRBE

Tokom čitavog prepodneva po okolnim brdima čula se graja, a građani Prokuplja i Toplice tradicionalno su sekli Badnjak. Iako je taj čin rezervisan za muškarce, u ekspedicijama bila je i po koja žena. Ono što ovaj trenutak čini posebnim je to da su svi prijateljski nastrojeni, što i jeste u neku ruku svrha praznika.

Tradicionalno četvrtu godinu zaredom i planinari Planinarsko skijaškog kluba „Toplica“ krenuli su u akciju. Polazna tačka bio je Planinarski dom u Rastovnici.

-Za Badnjak je važno da se iseče sa strane i da padne na istok. Polije se vinom i prekrsti. Tada je spreman. Trudimo se da odlomimo što manje grane, kako ne bi narušavali prirodno okruženje- kazali su nam planinari.

Obično se pored odraslih muškaraca vode i deca. Tako su u ovoj ekipi bili Ognjen Stanković (13) i Đorđe Milojković (10) .

-Meni je ovo prvi put da idem. Lep je običaj, družimo se, smejemo i ništa mi nije teško- kazao nam je Ognjen.

Slično misli i Đorđe, koji je po treći put sa ocem krenuo u sečenje Badnjaka.

-Zabavno je.  Ove godine nije ni hladno pa nam je lakše- dodaje Đorđe.

Tradicionalno popije se po koja rakija, ili gutljaj vina, zamezi posna đakonija koja se specijalno za ovu priliku spremi i par sati provede u razgovoru, druženju i šali.

Starijima ipak nedostaje sneg, jer kako kažu, doživljaj nije isti kada se po snegu traga za Badnjakom. Ipak, svi se slažu da je ovo trenutak koji se čeka čitave godine, jer većina samo tada krene šumom i izađe iz automobila.

 B.R.


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...