Tuga!

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  KURŠUMLIJA- Jedanaestogodišnji Aleksandar iz Kuršumlije proveo je zbog bolesti dve nedelje na Odeljenju pedijatrije prokupačke bolnice. Njegovo lečenje prošlo bi nezapaženo da učenici Medicinske škole u Prokuplju, koji su ovde bili na praksi, nisu primetili da ga niko ne posećuje. Njihova, ali i humanost osoblja, koja je usledila, otkrila je i drugu stranu priče ovog dečaka i njegove porodice.

  Aleksandar sa sestrom, foto RTS

  Nakon smrti oca, pre sedam godina, Aca živi sa majkom Milijanom i bolesnom sestrom od očeve penzije i dečjeg dodatka.

  -Oko 12.000 hiljada sve skupa. Vidim da ne mogu da živim sa tim , sve ode za lekove, priča Milijana Mijatović, iz Kuršumlije.

  Pročitajte i…  Država finansira skrining rizika za nastajanje kardiovaskularnih bolesti

  Zbog imanja, koje je posedovao njen suprug, ne mogu da ostvare ni pravo na socijalnu pomoć. Bez dovoljno ogreva i hrane, strahuju kako će prebroditi predstojeću zimu.

  Teška životna priča ove porodice, ostala bi najverovatnije daleko od očiju javnosti da Aleksandar nije ležao u prokupačkoj bolnici uglavnom bez poseta, ali i ponuda, koje se donose bolesnicima.

  -Nisam imala novac. Ono što bi dala za autobus kupila sam deci obuću”, kaže Milijana.

  Da Aca nije pacijent kao većina ostalih na odeljenju, primetili su učenici III/3 razreda Medicinske škole u Prokuplju, koji su ovde bili na praksi, kao i medicinsko osoblje.

  -Pitali su me gde ti je mama ili tata. Ja sam rekao mama mi je otišla kod sestre. Kupili su mi slatkiše, sok i pidžamu, priča mali Aleksandar Mijatović, iz Kuršumlije.

  Pročitajte i…  Otvorena izložba eksponata iz “Prebreze”

  -Mi sami toj deci, koja su u tom momentu prepuštena nama, pomažemo onoliko koliko smo u mogućnosti. Obezbedimo pižamu, trenerku, nešto u čemu će biti, sredstva za higijenu. Vrlo često ako nemaju novca da kupe neki neophodan lek ili sakupimo novac da se vrate kući”, kaže dr Radiša Perović, načelnik Odeljenja pedijatrije.

  Aca se u međuvremenu vratio školskim obavezama, a humanost budućih medicinara širi se i na ostale prokupačke škole, koje u saradnji sa Crvenim krstom uveliko prikuplaju pomoć za ovu porodicu.

  (Izvor RTS)

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475127


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...