u-21.-nedelji-trudnoce-osetila-sam-da-nesto-nije-u-redu:-lekari-su-me-ubedjivali-da-sam-se-upiskila,-a-onda-sam-na-fejsbuku-saznala-sta-mi-se-desava

Kako kaže, cela trudnoća u kojoj je nosila blizance tekla je glatko sve do 21. nedelje kada je odjednom počela da gubi mnogo tečnosti.

– Uopšte nisam mogla da shvatim šta mi se to dešava. Naravno, otišla sam odmah kod lekara koji mi je rekao da sam se upiškila i rekao mi da „nastavim sa normalnim aktivnostima“ – kaže Lora.

Devojčice su danas vesele i zdrave bebeFoto: Profimedia

Međutim, kaže, nešto joj je govorilo da lekari nisu u pravu i da se dešava nešto mnogo opasnije, pa je otišla na jednu Fejsbuk grupu za mame „Little Heartbeats“. Tamo je okačila slike i iznela svoje stanje. Mame iz grupe su joj grupno poručile da odmah ide kod lekara jer bi mogla da dobije tešku infekciju.

I tako, tri nedelje kasnije, Lori je dijagnostikovano prevremeno pucanje vodenjaka.

– Da se nisam konsultovala sa drugim mamama, moje devojčice danas ne bi bile sa mnom. Ja do tog trenutka nisam ni čula za sindrom prevremenog pucanja vodenjaka – kaže Lora.

Devojčice su provele sedam nedelja na intenzivnoj nezi, nakon što je Lora jedva održala trudnoću do 31. nedelje. Danas su to zdrave i vesele bebe.

Lora i suprug sa devojčicamaFoto: Profimedia

ŠTA JE PREVREMENO PUCANJE VODENJAKA?

To je prskanje horionske membrane ili vodenjaka u kome se nalazi plod u materici i to pre 37.nedelje. Najveća opasnost do koje to može dovesti jeste prevremeni porođaj.U druge rizike spadaju: infekcije amnionske tečnosti ( možda i ploda ), prolaps ili pritiskanje pupčane vrpce i odlubljivanje posteljice.

SIMPTOMI PREVREMENOG PUCANJA VODENJAKA

Uglavnom je to isticanje tečnosti iz vagine, bilo lagano ili u jačem mlazu. Isticanje je obilnije kada je trudnica u ležećem položaju.

KAKO SPREČITI PREVREMENO PUCANJE VODENJAKA?

Savremena istraživanja pokazala su da je prevremeno prskanje vodenjaka često povezano sa lošom ishranom. Pored toga, faktori rizika su i vaginalne infekcije, posebno bakterijska vaginoza.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.