U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  BLACE/PROKUPLJE- U manastiru Sv. Velikomučenika Georgija u Ajdanovcu, današnji praznik Sveti velikomučenik Georgije – Đurđevdan, koji se praznuje i kao manastirska slava proslavljen je časno i dostojanstveno uz sve prateće verske obrede.

  U Ajdanovcu je i ove godine  svečano i dostojanstveno kako to i dolikuje jednoj svetinji, obeležena manastirska slava Đurđevdan.U ranim jutarnjim časovima obavljena je svečana liturgija uz prisustvo mnogobrojnih vernika, mirjana i ljudi iz redova sveštenstva.

  Ovogodišnji kolačar manastirske slave je porodica Šljivić iz sela Popove nadomak Blaca.

  Manastir u Ajdanovcu jedini je živi muški manastir u topličkom okrugu.

  O manastiru se od 1996. godine stara jeromonah Lukijan koji  se maksimalno zalaže da manastir izgleda lepo i bude lepo uređen, kako bi svi oni koji posete manastir osetili i duhovni mir i mogli da uživaju u lepom ambijentu okolo manastira i u samom manastiru u sklopu kojeg postoji i konak.

  Objavljena i nova knjiga posvećena manastiru Sv Velikomučenika Georgija

  Iz ljubavi prema svetinji, rodu i svom zavičaju, profesor Mirjana Živković manastiru Sv. Velikomučenika Georgija u Ajdanovcu posvetila je još jednu  knjigu naslovljenu –Delovi moštiju Nauma Starozavetnog u oltaru Svetog Đorđa.

  -U srcu Jastrepca živi, traje i svedoči mnoge vekove jedini srednjovekovni manastir Svetog Georgija u mestu zvanom Ajdanovac. Od Prokuplja je udaljen 27 km a od Blaca nešto manje. Podignut je u vreme vladavine kralja Milutina (1282-1321) i njegove majke Jelene Anžujske, napisala je u jednoj od svojih knjiga profesor Mirjana Živković.

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=465603