u-centru-prokuplja-otrovano-desetak-pasa-lutalica

Na nekoliko lokacija u centru Prokuplja prošla 2 dana otrovano je više od desetak napuštenih pasa. U sredu ujutru Prokupčani su bili zatečeni prizorom u gradskom parku i u pešačkoj zoni gde su stajala tela mrtvih pasa, a ko je i zašto bacao otrov još nije poznato.

Slučaj je prijavljen policiji i odmah je obavešteno Osnovno tužilaštvo.

Radimo na rasvetljavanju svih okolnosti i pronalaženju počinioca ili više njih. Obaveštene su i nadležne komunalne gradske službe i komunalna inspekcija – rečeno nam je u policiji.

Većina građana smatra da se radi o organizovanoj akciji u kojoj je učestvovalo više ljudi, jer je najverovatnije otrov koji je, kako saznajemo, ubačen u pecivo i hleb, postavljen na nekoliko lokacija širom centra Prokuplja.

Ovo je terorizam i ozbiljno krivično delo, ne znam kako bih nazvao te počinioce, ali su za mene to monstrumi. Neko je postavio hranu na ulici, nehumana akcija je počela još izgleda u utorak, a nastavljena tokom prethodne noći, kada je napravljen bukvalno masakr nesrećnih životinja. Mrtvi psi leže širom užeg centra Prokuplja – kaže Vojkan Ristić, član prokupačkog Udruženja za zaštitu životinja.

Ristić kaže i da se pored nekoliko uginulih pasa nalazi pecivo u kome je ubačen “neki zeleni otrov”, te da je to opasnost ne samo za ostale životinje, već i za ljude, a posebno decu koja tu prolaze.

S obzirom da je većina uginulih pasa obeležena, upućeni kažu da to znači da su prošli program sterilizacije, kastracije, vakcinisani protiv besnila, očišćeni od parazita i čipovani.

Problem pasa lutalica već dugi niz godina je jedan od glavnih komunalnih problema u Prokuplju.

Često se mogu videti čopori pasa u glavnoj gradskoj ulici, a neki, često maltretirani od ljudi, postaju i agresivni. Ipak, svi koji su videli ovaj prizor u Prokuplju, slažu se da je ovo delo nehumanih sugrađana i da to nije rešenje da se psi uklone sa ulice.

Gradska vlast u Prokuplju upoznata je, kažu, sa najnovijim slučajem trovanja pasa lutalica, međutim, tvrde da oni nemaju nikakve veze sa tim, te da osuđuju ovaj čin.

Kažu i da se radi na dugoročnom rešavanju problema uklanjanja pasa lutalica sa ulica u gradu.

Mi već imamo potencijalne lokacije koje odgovaraju standardima i u toku je izbor i pronalaženje najboljeg rešenja. Ukoliko se ne dese neplanirane situacije, izgradnju azila počećemo da gradimo sledeće godine – rekao je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Inače, po zakonu, trovanje životinja je krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora i do godinu dana.