u-hrvatskoj-je-italijan-poginuo,-a-trecina-srbije-u-kuci-ima-ovog-nevidljivog-ubicu:-ovo-su-smrtonosni-simptomi-koje-mnogi-mesaju-sa-gripom

Juče se desila tragedija na brodu na Hvaru kada je usled trovanja ugljen-monoksidom preminuo jedan italijanski državljanin, dok su dečak i devojčica, takođe otrovani, životno ugroženi. Italijanski meidji prenose da je obdukcija pokazala da je uzrok trovanja gas koji je isparavao iz ventilacionog sistema na brodu.

Ova tragedija je ujedno i prilika za podsećanje da niko nije siguran od trovanja ugljen-monoksidom, iako mnogi misle da je to problem ostao u prošlosti zahvaljujući modernim instalacijama.

Velika većina seoskih, ali i dosta gradskih domaćinstava, koriste peći na drva. Opasnost od ugljen-monoksida preti nam i iz šporeta na gas, automobila u garažama, nepročišćenih dimnjaka, uređaja na drveni ugljen, neispravnih ventilacijskih sistema. Budući da ugljen-monoksid nema ni boju, niti miris ili ukus, s razlogom nosi ime nevidljivi ubica.

SIMPTOMI TROVANJA UGLJEN-MONOKSIDOM

Budući da su simpotomi slični i simptomima gripa, samo bez temperature, nažalost se često dešava da ljudi pomisle da imaju grip i ne reaguju, a ume da se desi da čak i lekari zamene simptome.

glavoboljairitabilnostkonfuzijanesvesticaoslabljeno prosuđivanjebizarno ponašanjekratak dahplitko disanjeprestanak disanjabol u grudimamučnina i povraćanjeabnormalni otkucaji srcabrzi otkucaji srcanizak krvni pritisakhiperaktivnostkonvulzijekomašok

Tihe ubice u kućiFoto: Profimedia

ŠTA DA RADITE U SLUČAJU TROVANJA UGLJEN-MONOKSIDOM?

Tretman na licu mesta: osobu je iznesite na vazduh i provetrite prostoriju. Odmah pozovite hitnu pomoć. Ako osoba ne diše, primenite veštačko disanje.

Inače, oporavak nakon trovanja je često spor i mučan, a moguća posledica, u zavisnosti od jačine trovanja i vremenu izloženosti gasu, je i trajno oštećenje mozga. Ako osoba dve nedelje nakon trovanja i dalje ima oštećene mentalne sposobnosti, malo je verovatno da će se potpuno oporaviti. Čak i ukoliko je osoba nakon tretmana u dobrom stanju, u prve dve nedelje moguće je da se pojave mentalna oštećenja.

KAKO SE ZAŠTITITI OD TROVANJA

Ne koristite plinske uređaje ili plinske peći za grejanje doma.Ne koristite kampersku opremu ( lampe, roštilje na drveni ugalj) u kući.Nemojte koristiti uređaje na gas u podrumima, garažama ili drugim zatvorenim prostorima, čak i ako su vrata ili prozori otvoreni, osim u slučaju da je oprema profesionalno instalirana i ventilirana.Nikada ne otvarajte uređaje na plin na otvorenom ako se izduvni gasovi mogu ventilirati u zatvoreni prostor (na primer ispod balkona ili prozora).Nikada ne ostavljajte motor da radi u zatvorenom ili parcijalno zatvorenom prostoru, poput npr. garaže.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.