u-hrvatskoj-se-odskoro-pilula-za-abortus-moze-kupiti-u-apoteci-pitali-smo-ginekologa-8220narodnog-fronta8221-kakva-je-situacija-u-srbiji

20.03.2019. 13:02

Nakon što je Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) 15. januara izdala rešenje o stavljanju pilule za medicinski abortus na tržište ovaj lek je stigao u apoteke širom Hrvatske. U Srbiji se pilula za rani prekid trudnoće za sada jedino primenjuje u GAK „Narodni front“, a načelnica porodilišta ove klinike prof. dr Snežana Rakić objašnjava kako se ona primenjuje.

U Hrvatskoj pilula za abortus od sada se može kupiti u apotekama, kod nas dostupna samo u GAK „Narodni front“ Foto: Profimedia

– Postoje dva leka koja se daju u sklopu ovog postupka. Prvo se daje određena količina leka koja je u svom sastavu antiprogesteron. Suština je da trudnoću u ranoj fazi održava žuto telo i progesteron. Ovaj lek vezuje receptore progesterona, hormona koji pomaže održavanje trudnoće, i tako priprema ženin organizam za uzimanje sledećeg leka nakon kojeg dolazi do spontanog pobačaja. Kada lek popije u bolnici, žena ide kući. Nakon od 36 do 48 sati pacijentkinja se vraća u bolnicu da popije drugi lek. U Dnevnoj bolnici ona provodi četiri sata u okviru kojih se desi pobačaj, jer kombinacija ta dva leka, zaustavlja razvoj trudnoće i dovodi do izbacivanja ovularnog tkiva iz materice – objašnjava dr Rakić.

Kontrola je, dodaje dr Rakić, dve, tri nedelje kasnije i tada se ultrazvukom proverava da li je trudnoća prekinuta i da nije nešto zaostalo u materici.

– Tokom primene druge komponente medikamentnog abortusa mogući su bolovi, a krvarenje često biva obilnije i traje duže nego kod hirurškog prekida trudnoće. Nekada to krvaranje može biti i nedeljama. Takođe, moguće je da do kiretaže i ne dođe ili se nepotpuno izbaci plod, pa mora da se uradi instrumentalna revizija materice, ali se to izuzetno retko dešava – objašnjava dr Rakić.

Prema rečima naše sagovornice, šanse za komplikacije nakon ove vrste abortusa, koju je moguće uraditi do sedme nedelje, znatno su manje nego kod hirurškog prekida trudnoće.

– Ako već mora da se prekine rana trudnoća, onda bi uvek trebalo dati prednost medikamentoznom abortusu u odnosu na hirurški zato što hirurški zahteva anesteziju, može doći i do infekcije, kao i do povrede materice – kaže dr Rakić.

U kojim slučajevima pilula nije dozvoljena?

Osim što ne sme da se koristi za prekid trudnoće duži od sedam nedelja, pilula nije bezbedna ni za žene koje imaju urođene poremećaje metabolizma ili neka hronična oboljenja, poput oboljenja jetre, kardiovaskularnog sistema, bubrega, astmu, preosetljivost na neku supstancu leka koja bi bila kontraindikacija.