u-ishranu-dece-od-4.-meseca-uvedite-jaja-i-kikiriki-porucuju-americki-pedijatri-a-sta-na-to-kazu-nasi-doktori

Kod nas, međutim, pedijatri još uvek ne savetuju da se deci daje hrana koja se smatra alergenom pre prve godine života, a neke ni pre druge navršene godine.

– Jedino je za gluten pomerena granica, pa je preporuka da se od četvrtog meseca on postupno uvodi u ishranu, umesto od šestog kako je savetovano do pre neku godinu. Žumance, takođe, može od četvrtog meseca, naročito kod anemične dece. Međutim, belance, kikiriki i ribu treba uvoditi tek nakon prvog rođendana, a bobičasto voće pred kraj prve godine. Riba je opasna u tom smislu što riblje meso ako nije dobro obrađeno izaziva veoma jako trovanje – ističe dr Milica Kotlajić, pedijatar.

U skladu s novim smernicama američkih pedijatara, u ishranu dece trebalo bi uvoditi upravo onu hranu koja se smatra alergenom: kikiriki, ribu, mleko, jaja.

“Velika i značajna vest je uvođenje hrane koja je pre bila na popisu alergena”, rekao je dr Frenk Grir, koautor studije koja sumira rezultate zadnjih istraživanja o alergijama na hranu i donosi nove smernice za pedijatre.

On je objasnio da nema uverljivih dokaza da odlaganje uvođenja alergena u ishranu deteta deluje na sprečavanje razvoja alergija na hranu, a to je razdoblje od četvrtog do šestog meseca života.

Upravo suprotno, tvrdi da postoje dokazi po kojima rano uvođenje, na primer kikirikija u ishranu deteta u uzrastu od četiri meseca zapravo može da spreči razvoj alergije na tu namirnicu.

Rana izloženost kikirikiju i sličnim alergenim namirnicama mogla bi da spreči kasnije neželjene alergijske reakcije, što je u suprotnosti s dosadašnjim smernicama pedijatara.

“Nema razloga odlagati uvođenje hrane koja se smatra alergenom. Možete je postupno uvoditi u ishranu baš kao i pirinač, voće, povrće”, kaže dr Grir, dodajući da su o ovom pitanju pedijatri raspravljali još 2008. godine i da su od tada, na temelju novih zapažanja, smernice revidirali.