u-japanu-za-slomljeno-srce-daju-slobodne-dane-nas-psiholog-kaze-da-se-leci-u-tri-koraka

Ljubavni brodolom, a naročito s elementima izdaje ili prevare, ostavlja duboke posledice na pojedinca koji može izgubiti veru u ljubav i to se kasnije može odraziti na buduće odnose. Ako ste verovali u partnera, i sve uložili u taj odnos, a onda se sve srušilo, na prvi pogled to zaista izgleda kao smak sveta. Ali, situaciju vredi sagledati i iz drugih uglova, možda nije sve tako crno. A i nije.

Do raskida dolazi ako nešto ne funkcioniše kako treba: možda se ljubav ugasila, možda nemate iste ciljeve, možda se pojavio drugi… Kako god, razlaz se ne dešava bez razloga i to je osnova od koje treba krenuti.

Koliko god zvučalo nemoguće, psiholozi objašnjavaju da se raskid može preboleti u mnogo kraćem vremenskom periodu nego što to iko može da zamisli. Koliko će trajati proces oporavka, zavisi isključivo od vas. Prvo, postanite svesni razloga zbog kojeg ste se razišli, izvucite sve negativne situacije zbog kojih je došlo do kraha veze. Drugo, prekinite da se prisećate lepih trenutaka, spakujte sve što vas podseća na lepo (pokloni, slike…). Pomirite se s činjenicom da vašeg partnera nema više u tom obliku. Treće, prekinite svaku komunikaciju s tom osobom i okrenite se novim ljudima.

Dešava se da posle razlaza jedan od partnera ne želi da prizna raskid i da nastavlja da živi u vezi koja ne postoji, a nije redak slučaj i da počne da progoni onog drugog. Ako vam je sada već bivši partner jasno stavio da znanja da sa vama želi da prekine vezu, verovatno za to postoji razlog. Prvo što treba da uradite je da porazgovarate sa bivšim partnerom da li možete da popravite odnos. Psiholozi kažu da je jedan razgovor posle razlaza dovoljan da bi onaj drugi krenuo dalje.

– Dobro je još jednom pokušati da se vrati izgubljena ljubav, kako biste kasnije pronašli svoj mir jer ste ipak sve učinili da vratite partnera. Ponudivši mu da korigujete odnos, vi zapravo pristajete na kompromis, ako bivši partner ni to ne želi, znači da od vašeg pomirenja neće biti ništa. Zato je najbolje dostojanstveno se povući iz cele priče. Koliko god da ste voleli, nikoga na silu zadržati ne možete. Ljubav je sloboda, oprostite sebi, ali i bivšem partneru, dali ste sve što ste imali, uložili truda i ljubavi, ali nije išlo. Izvucite pouku i nastavite dalje, to je jedini put – objašnjava psiholog Aleksandra Milošević.

Teško je, osećate prazninu, nije vam ni do čega, polako tonete u izolaciju. Sve su to očekivane i normalne posledice raskida, ali do određene granice. Prema tvrdnjama pojedinih stručnjaka, za adaptaciju na novu situaciju, odnosno na nečije odsustvo, potrebno je 40 dana. To je period kada možete tugovati, plakati, biti ljuti i besni, ali dok to radite, ujedno uradite nešto što će vam koristiti u budućnosti – otarasite se svih emocija, ali i stvari koje vas vezuju.

– Pogubno je sećanje, naročito u tom periodu kada pokušavate da nastavite dalje bez možete sećati tek kada prebolite neku osobu, kada vam neće biti problematično ako se sretnete, ili vidite da ima novu ljubav. Tek onda možete biti opušteni, a sve će biti samo uspomena – navodi psiholog.

Izbegavajte zajedničke prijatelje, oni će vas podsećati na vašeg bivšeg partnera.

Bivši partneri mogu bezbolno da komuniciraju samo kada prebole jedno drugo. Ne morate da budete neprijatelji, ali nerealno je očekivati da ćete baš biti prijatelji. Pogubno je vraćanje u prošlost zbog lažne nade da se sve može vratiti na staro. Što pre to shvatite, bolje po vas.

TRI KORAKA ZA LEČENJE SLOMLJENOG SRCA

Ponudite partneru da popravite, izmenite ili korigujete vaš odnos.

Ako je odgovor „ne“, prihvatite period adaptacije od 30-40 dana, ne sećajte se lepih stvari, zakopajte lepe uspomene

Kada ste prihvatili da je raskid neminovan, otvorite se prema drugim ljudima