u-koju-god-radnju-da-udjete,-pomorandze-ce-biti-u-crvenoj,-a-limun-u-beloj-mrezici:-sigurno-se-nikad-niste-zapitali-zasto,-a-postoji-vrlo-dobar-razlog

07.06.2019. 12:28

Kad god u radnji dođemo do police sa tropskim voćem, znamo da će pomorandže biti u crvenim mrežicama, a limun u beloj ili zelenoj mreži. To nije slučajno – evo zašto je to pravilo svakog marketa.

Pomorandže nisu tek tako u crvenoj mrežici Foto: Profimedia

Razlog ovakvog pakovanja uopšte nije slučajan. U crvenoj mreži pomorandže izgledaju „rumenije“, to jest poželjnije, pa je i verovatnoća veća da ćete poželeti da ih kupite.

Trgovci se služe trikovima i kad su u pitanju limun ili grejp kojima najbolje odgovara bela ili zelena mrežica – da su u crvenoj mrežici, bili bi previše narandžasti.

Nije slučajno ni to da su korpe u prodavnicama sve veće. Martin Lindstrom, autor knjige koja se bavi trikovima trgovaca, kaže da s većim korpama kupci kupuju 19 odsto više.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Jedan od načina da povećaju prodaju je i trik trgovaca da frižidere s mlekom i mlečnim proizvodima stave na kraj prodavnice, nadajući se da će kupcima još nešto „zapasti za oko“ dok idu ka osnovnim životnim namirnicama koje kupuju svakodnevno.