U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Davne 1957. godine, na inicijativu nastavnika OŠ ”Drinka Pavlović”, učitelja Đeke R. Kljajića, nastavnika francuskog Dobrivoja Golubovića i profesora geografije Milana Radoičića, u Kuršumliji je formirano Društvo srpsko-francuskog prijateljstva, podseća Radoljub Gligorijević, književnik, novinar i inicijator da se društvo ponovo obnovi u Kuršumliji.

  –  Školske 1956/57. godine u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi osnovno obrazovanje je sticalo 1.183 učenika, raspoređenih u 31 odeljenje. Njima su znanja prenosili: Živana i Radomir Miladinović, Dušan Božić, Dobrivoje Golubović, Sofija Marković, Dušanka i Živorad Vučković, Aleksandar Radovanović, Tomislav Nikolić, Đeka Kljajić, Vladimir Stanković, Danica Barać, Vlastimir Deljanin, Milan Radojičić, Branislava Marković, Vojislav Anđelković,  Jovan Nikolić, Zvezda Božinović, Vlastimir Džunić, Aleksandar Milosavljević, Jordan Kostić i Radosav Savić. Društvo je tih godina organizovalo niz aktivnosti. O jedenoj od akcija, sprovedenih 1957. godine,  u ”Prosvetnom pregledu” je pisao  znameniti učitelj i hroničar Kuršumlije Đeka R. Kljajić- kaže Radoljub Gligorijević

  Pojašnjava da je Kljajić  tada napisao da nastavnici i đaci Osnovne škole ”Drinka Pavlović” u Kuršumliji već duže vreme  izučavaju francuski jezik u školi, dopisuju se sa svojim vršnjacima iz Francuske, razmenjujući na taj način iskustva i pomažu se u nastavi. Učenici i nastavnici ove škole dobili su veliki broj knjiga, albuma, ručnih radova, crteža  od svojih drugova iz Francuske, a isto tako su i njima uzvratili. Na taj način, ne samo da je unapređena i olakšana nastava u izučavanju francuskog jezika u školi, nego su stvorene prijateljske veze, a došlo je i do posete grupe francuskih đaka i njihovih nastavnika svojim drugovima u Kuršumliji.

  Francuski đaci i nastavnici ostali su kod svojih vršnjaka u Kuršumliji i Kuršumlijskoj Banji nekoliko dana. Tom prilikom posetili su osnovne škole u ovim mestima. Razgledali su kabinete za nastavu i interesovali se za rezultate u savladavanju francuskog jezika. Tom prilikom razmenjeni su pokloni u vidu ručnih radova i crteža. Radovi francuskih đaka predstavljeni su na izložbi đačkih i nastavničkih radova u Prokuplju za vreme Sabora prosvetnih radnika Toplice, a radovi učenika iz Kuršumlije izlagani su u Tulonu.

  Najnovije:  Ministar poljoprivrede Nedimović otvara Dane šljiva u Blacu!?

  Zadovoljni srdačnim gostoprimstvom svojih drugova iz Kuršumlije, Francuzi  iz Tulona i Pariza pozvali su kuršumlijske osnovce i njihove nastavnike u uzvratnu posetu.

  Ovaj susret u Kuršumliji bio je značajan događaj za osnovce obe zemlje, čije je prijateljstvo iskovano u Prvom svetskom ratu. Mi smo ostali zadovoljni ovom posetom, razmenom iskustava i činjenicom što smo dostojno reprezentovali školstvo i život u našoj zemlji, napisao je Đeka R. Kljajić u svom izveštaju.

  Sinovi generala Franšea D’Eperea, prvi, treći i peti s leva.

  Gligorijević kaže da su se krajem maja 1972. godine u Kuršumliji sreli ratni drugovi, saborci iz Prvog svetskog rata. Stari solunski ratnici i nosioci ”Albanske spomenice”, tada penzioneri iz Kuršumlije, Milutin Milutinović, Živko Antić i Aleksa Davidović ugostili su sinove proslavljenog francuskog generala Franšea  D’Eperea. Susret je bio uzbudljiv uz suze radosnice.

  Naši francuski prijatelji i saveznici u Prvom svetskom ratu mnogo su nas zadužili, naročito posle povlačenja preko albanskih gudura i u proboju Solunskog fronta. To se ne zaboravlja. Davnašnja želja nam se ispunila – dočekali smo da prijatelje iz Francuske vidimo i ugostimo u našoj kući, govorili su tada solunci iz Kuršumlije, a zabeležio Miloje Milanović, tada saradnik niškog dnevnika ”Narodne novine”.

  General Franše D’Epere bio je vrhovni komandant Savezničkih armija na istoku 1918. godine. Od 1919. godine on je maršal Francuske vojske, a bio je jedini počasni vojvoda srpske vojske. Pod komandom francuskog generala Ogista Šarl D’Eperea Kuršumlija i Prokuplje su oslobođeni u jesen 1918. godine. Prokuplje 12. a Kuršumlija 14. oktobra. Narod slobodarske Toplice i ustaničke Kosanice oduševljeno je dočekao oslobodioce kiteći ih cvećem, vencima i peškirima, pojašnjava Gligorijević

  Književnik Patrik Beson posetio je 1. septembra 1999. godine Kuršumliju. Obišao je Dom zdravlja, interno  raseljene porodice sa Kosovo i Metohije i selo Merdare.

  Ambasadorka Francuske posetila OŠ “Miloje Zakić”

  Velikom školskom času francuskog jezika u OŠ “Miloje Zakić“, održanom , 28. marta 2017.  godine povodom meseca Frankofonije u cilju promovisanja francuskog jezika i kulture na ovim prostorima, prisustvovala je ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, direktor Francuskog instituta Srbije Žan Batist Kizen i direktor Francuskog instituta u Nišu Marion Vijo. Po procenama ambasadorke Moro u Srbiji oko 100.000 dece uči francuski jezik.

  Najnovije:  U Prokuplju se jela riblja čorba

  Ovo je prilika da se obnovi društvo, kaže Radoljub Gligorijević, koji je podsetio na srpsko-francusko društvo u Kuršumliji  još u svojoj knjizi “Svitanje i zalasci”. Tada je takođe dao inicijativu da se ono ponovo formira.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469562