u-kutiji-od-sladoleda-drzite-hranu?-odmah-prestanite-–-to-moze-biti-veoma-opasno-za-zdravlje

19.08.2019. 20:24

Plastične kutije od sladoleda izgledaju vrlo praktično i mnogi ih ne bacaju nakon što pojedu sav sadržaj. Lepo ih operu i kasnije ih iskoriste za držanje ostataka od ručka ili zamrzavanje hrane. Ipak, takva praksa uveliko ugrožava zdravlje ljudi.

Dizajnirane da se u njima drži sladoled i ništa drugo Foto: Profimedia

Naime, prazne kutije od sladoleda mogu preneti hemikalije na namirnice koje spremate u njih. U to se ubrajaju hemikalije poput UV-stabilizatora, omekšivača ili supstanci koje se nalaze u plastici i mogu se preneti iz plastike u jelo, objašnjavaju stručnjaci.

Kutije su posebno opasne ako se peru vrućom vodom ili zagrevaju u mikrotalasnojFoto: Profimedia

Opasne pri visokoj temperaturi

Proizvođači garantuju bezbrižno korišćenje i konzumaciju sladoleda koji je u kutiji, ali kada se isprazni, kutija mora da se baci u đubre. Kutije su posebno opasne ako se peru vrućom vodom ili zagrevaju u mikrotalasnoj rerni.

One su dizajnirane da se u njima drži sladoled i ništa drugo. Zato nemojte u njih da spremate hranu koja je drukčijeg sastava od sladoleda i može da “nagrize” plastiku. Bolje nabavite posebne plastične posude napravljene ciljano od plastike koja je sigurna za čuvanje hrane i koju možete više puta koristiti.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.