u-oblake-nema-ko-da-puca,-nedostaju-strelci

Zbog niske nadoknade, ali i velike odgovornosti koju imaju protivgradni strelci, od nekadašnjih dvadesetak bar polovina protivgradnih stanica na teritoriji Prokuplja, gde se oko 70 odsto stanovništva bavi poljoprivredom, ni ove godine neće biti u funkciji u slučaju vremenskih nepogoda.

Protivgradna-stanica-foto-Južne vesti–Bojana-Antic

U gradskoj upravi kažu da nemaju načina da protivgradne strelce, kao u ranijem periodu dodatno finansijski stimulišu iz gradske kase, jer bi time kršili zakon. Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović kaže da je toplički kraj uglavnom poljoprivredni, tako da će iz gradskog budžeta sredstva biti izdvojena za protivgradnu zaštitu, ali ne i novac za strelce.

Za prvi deo sezone, Republika Srbija finansirala je kupovinu raketa, a lokalna samouprava finansiraće kupovinu raketa za drugi deo sezone. Međutim, kad su u pitanju strelci, oni dobijaju novčanu naknadu od republike. Ne postoji zakonska mogućnost da grad Prokuplje plaća njihovo angažovanje – rekao je Simonović.

On nije mogao da pojasni kako je, od desetak lokalnih samouprava koje pokriva Radarski centar u Kruševcu, grad Prokuplje jedan od retkih koji nije obezbedio dodatna sredstva za rad protivgradnih strelaca koje država plaća 4.000 mesečno, što je, kako tvrde, ispod svakog minimum za posao koji je odgovoran.

Protivgradna zaštita je preko potrebna, jer je ovaj kraj pretežno voćarski i narod od toga živi. Okrnjena protivgradna zaštita u kojoj više protivgradnih stanica ne radi nego što je u funkciji, nema potrebnu efikasnost – kaže Siniša Stanković, poljoprivrednik.

Tako će polja i ove godine ostati većim delom nezaštićena, iako je, prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, samo prošle godine šteta od grada višestruko premašila iznos koji je trebalo izdvojiti za rad protivgradnih strelaca, a to su na svojoj koži najviše osetili meštani sela gde je gradonosni oblak u nekoliko navrata prepolovio i uništio rod oblačinske višnje, ali i drugih useva i poljoprivrednih kultura, poput kukuruza, pšenice, šljive.