U Prokuplju obeležen Dan primirja

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Polaganjem venaca na spomenik junacima “Gvozdenog puka” kod Železničke stanice, u Prokuplju je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.
  Vence na spomenik, položili su predstavnici Grada Prokuplja, Topličkog upravnog okruga, Vojske Srbije, Udruženja „Gvozdeni puk“ 1912-1920, Okružnog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920, Udruženja rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a i Udruženja invalidskih penzionera Prokuplja.
  U svom govoru, zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da je potpisivanjem primirja, završen jedan od najvećih sukoba u savremenoj svetskoj istoriji.

  -Oko 22 miliona ljudskih života, od čega više od milion iz Srbije, zbrisano je u Prvom svetskom ratu. Junaci Velikog rata, pripadnici “Gvozdenog puka”, i svi znani i neznani rodoljubi, čiji su grobovi rasuti od Drine preko Soluna, Krfa do Bizerte dali su najbolji primer mladim generacijama šta znači ljubav i žrtva za otadžbinu i slobodu. Oni su svojim primerom pokazali kako se bori protiv ropstva i zla, ma kolika bila ratna sila koja preti, rekao je on i dodao da potomci slavnih junaka imaju obavezu i odgovornost da se podsećaju na njihove žrtve i da nikada ne zaborave kolika je bila cena naše današnje slobode.
  On je naglasio da je pred nama danas veliki zadatak, da Toplicu vodimo putem mira i napretka, uspešno, baš kao što su naše slavne vojskovođe dobijale svoje ratne bitke.

  Pročitajte i…  Košarkaši Jastrepca neporaženi u prvih pet kola

  -Kao potomci junaka koji se nisu plašili nijednog zavojevača, moramo putem ekonomskog razvoja da otvaramo fabrike, da uredimo škole i bolnice, da obezbedimo da nam se deca rađaju, rastu, školuju i rade u miru. Da gradimo puteve koji će Prokuplje i Toplicu povezivati sa svetom i da pokažemo da su ovde najdublji koreni civilizacijskih vrednosti na kojima se gradi savremeno društvo, rekao je Paunović.
  U kulturnom delu programa, učestvovao je hor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ i recitatori Olga Ivić i Lazar Stamenković, učenici Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko“.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474324


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...