U Prokuplju predstavljena Monografija „Istorija Pravoslavne Eparhije niške“

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

  PROKUPLJE- Odmah posle promocije u Nišu, koja je održana u nedelju, i Prokupčani su sinoć u Narodnom muzeju Toplice, imali priliku da prisustvuju predstavljanju monografije „Istorija Pravoslavne Eparhije niške“. Ovo veliko i važno delo objavljeno je povodom 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Izdavač je Pravoslavna Eparhija niška, a autor đakon Dalibor Midić, koji je pored profesora Bogoslovije dr Ivice Živkovića, govorio o ovom značajnom delu.


  -Delo „Istorija Pravoslavne Eparhije niške“, jeste plod mog dugogodišnjeg istraživanja i rada. Iako je ovo prvo delo koje se bavi sveobuhvatnom istorijom Eparhije niške, ono sigurno nije iscrplo sve teme iz njene prošlosti, ima svoje nedostatke i nedorečenosti, ali će sigurno dati dobre smernice i reference budućim istraživačima, istoričarima i teolozima. Ovo značajno delo ne bi ugledalo svetlost dana bez svesrdne pomoći dobrih ljudi i prijatelja, koji su sebe ugradili u ovo delo, rekao je autor monografije đakon Dalibor Midić.
  Kako je u monografiji istakao Episkop niški Arsenije, ovo delo od kapitalnog značaja, Eparhija niška je dugo čekala.
  -Kao jedna od najstarijih Eparhija naše pomesne Crkve, Eparhija niška do sada nije imala odgovarajuću monografiju, koja bi domaću i svetsku javnost upoznala sa njenim istorijskim putem čiji počeci datiraju iz polovine četvrtog veka. U prvoj godini našeg arhijerejskog služenja Gospodu, na tronu Episkopa niških, đakon Dalibor Midić, koga smo postavili za arhivara Eparhije niške, predao nam je rukopis svoga višegodišnjeg truda na ovoj knjizi, zatraživši blagoslov za njeno objavljivanje. Sa našim blagoslovom, a uz stručno rukovođenje dr Vladislava Puzovića, profesora Crkvene istorije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, autor je svoje delo uspešno priveo kraju, obogativši ga novim otkrićima do kojih je došao radeći u Eparhijskoj arhivi, naglasio je Episkop niški Arsenije.
  Prema rečima direktora Narodnog muzeja Toplice, Darka Žarića, autor đakon Dalibor Midić je koristio i rukopise, fotografije i zaostavštinu prote Petra V. Gagulića, paroha Sabornog hrama u Nišu, rođenog u Gornjoj Konjuši.
  -U ovoj monografiji, zastupljeni su i manastiri iz Topličkog okruga, a ona predstavlja značajan doprinos srpskoj crkvenoj istoriografiji. Posebnu vrednost knjizi daje neobjavljena arhivska građa, na osnovu koje su pruženi novi uvidi u delatnost niških arhijereja, posebno u 19. i 20. veku. Zbog toga je objavljivanje ove knjige, u godini u kojoj se obeležava jubilej osmovekovne samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, važan prilog proučavanju njene prošlosti, dodao je Žarić.
  Pored brojnih Prokupčana, predstavljanju monografije „Istorija pravoslavne eparhije niške“ u Narodnom muzeju Toplice, prisustvovali su i član Gradskog veća za kulturu Milica Erić i pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Blagotić.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475960


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...